Budavári Legendák – szabadtéri fotókiállítás a Várkert Bazárban

2020. szeptember 28. 18:46

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán található szabadtéri kiállítás 2020. november 15-ig ingyenesen tekinthető meg, biztonságos programot jelentve a fővárosba érkezőknek, illetve a budai Várat látogató közönségnek egyaránt.

2020. szeptember 28. 18:46
null

A budai Várhoz kötődő érdekes embereket és különleges élettörténeteket mutat be a Budavári Legendák címmel megnyílt ingyenes, szabadtéri fotókiállítás a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán.

Miként olvad a Várnegyed a város szövetébe

Bár a legendák gyakran rejtve maradnak, mégis ők teremtik meg a harmóniát a Vár és a város között, és ők teszik különlegessé ezt a negyedet. „A turisztikai látványosságok mögött zsibongó, élő városrész rejlik, melynek karakterét az itt élő, dolgozó, hozzá kötődő emberi sorsok adják. A kiállítás olyan, mint egy izgalmas családi fotóalbum, amelyben az idősebbektől a fiatalokig, egymástól nagyon különböző személyiségek jelennek meg” – mondta el Sikota Krisztina. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese kiemelte, a Várkert Bazárban, a főváros ékszerdobozában a kultúra, a művészet és a páratlan építészeti örökség találkozik, mindez pedig gyönyörű panorámával egészül ki.

A kiállított fényképeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítették

„Számomra nagyon fontos, hogy a fiatalok a valós megbízások teljesítésekor is szabadon fogalmazhassák meg véleményüket különböző dolgokról, vagy a jelen kiállítás esetében, emberekről” – osztotta meg gondolatait Máté Gábor, a MOME fotográfia szak vezetője. Hozzátette, számára a másik jelentős szempont az, hogy mennyire nyilvánul meg a hallgatók alkotói személyisége az elkészült képek esetében.

A 27 portré között a teljesség igénye nélkül található a budai Várban élő ismert polgár, plébános, rabbi, kántor, koronaőr, buszvezető, restaurátor, régész, hídmester és több híres ember leszármazottja is. Közös bennük, hogy mindannyian máshogy, de szívből rajonganak a Várért.

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán található szabadtéri kiállítás 2020. november 15-ig ingyenesen tekinthető meg, biztonságos programot jelentve a fővárosba érkezőknek, illetve a budai Várat látogató közönségnek egyaránt.

A tárlat a Várkapitányság és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében valósult meg.

(Forrás: Közlemény)

Címlapképen: Pénzes Gábor. Fotó: Ekler Artúr

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. szeptember 29. 20:51
Ez a huszár fénykép lenne? Inkább tűnik rajznak. Nem tudom megállapítani a képből a gombok színét. Ha a huszár gombjai fehér színűek, akkor az 5. Josef von RADETZKY gróf tábornagy huszárezredből van ha viszont a gombjai sárgák, akkor a 8. Ferdinánd szász-COBURG-gothai uralkodó herceg huszárezredből van.
mokány
2020. szeptember 29. 18:50
Történt egyszer pedig, magas Buda városában , egy árvíz . A XX. században, eldugult az esővíz levezető, és ezért pincék kerültek víz alá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik