Százhúszmillió gyorstesztet különít el a WHO a szegényebb országok számára

2020. szeptember 28. 21:04
Az igényelt 600 millió dollárból eddig csak 50 millió gyűlt össze.

Százhúszmillió koronavírus-gyorstesztet különítenek el a szegényebb országok számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – közölte hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, szervezet főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján. A gyorstesztek ára legfeljebb öt dollár (1500 forint) lehet. Ebben állapodott meg az Abbott és az SD Biosensor gyártócégek, valamint a Bill and Melinda Gates Alapítvány – tette hozzá a WHO főigazgatója. A teszteket hat hónapon belül bocsátják rendelkezésre.

A megállapodás értelmében a gyártócégek termelésük ötödét különítik el a rászoruló országok részére. Ugyanakkor a költségek töredékére van eddig fedezet. Az igényelt 600 millió dollárból eddig csak 50 millió gyűlt össze. Szakértők szerint ráadásul ha a szegényebb országok is olyan ütemben tesztelnek, mint a tehetős államok, akkor a 120 millió teszt alig két hétre lenne elegendő.

A jelenleg közölt adatok valószínűleg inkább alulbecsülik azok számát, akik elkapták a Covid-19-betegséget, illetve elhunytak a betegség következtében”

A gyors antitest-szűrés fél órán belül eredményt ad, míg a PCR tesztek hosszas és drága laboratóriumi vizsgálatokat igényelnek. Az antitestszűrés ezért ideális távol eső közösségben, illetve olyan helyzetekben, amikor feltételezhetően többen megfertőződhettek egy adott helyen. „Minél gyorsabban tudjuk a Covid-19 betegséget azonosítani, annál hamarább tudjuk kezelni, illetve elkülöníteni a fertőzötteket és követni kapcsolataikat” – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn közölte, hogy a hivatalos globális járványadatok feltehetőleg alulbecsülik a valós helyzetet, így a pandémia halálos áldozatainak száma már jóval meghaladhatta az egymilliót. „A jelenleg közölt adatok valószínűleg inkább alulbecsülik azok számát, akik elkapták a Covid-19-betegséget, illetve elhunytak a betegség következtében” – húzta alá Ryan. A világon 33 213 739 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 999 202, a gyógyultaké pedig 22 972 682 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő esti adatai szerint.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés