Apró győzelmet aratott a TikTok a Trump-kormányzattal szemben

2020. szeptember 28. 07:35

Egy amerikai kerületi bíró átmeneti időre felfüggesztette a kínai TikTok videómegosztó letöltésének kormányzati tilalmát. A döntést néhány órával a Trump-kormányzat tiltó intézkedésének életbe lépése előtt hozták nyilvánosságra.

2020. szeptember 28. 07:35
null

Az ügyben a TikTok nyújtott be perkeresetet az amerikai kormányzat ellen. A vállalat jogászainak érvelése szerint a tilalom sérti az amerikai alkotmány Első és Ötödik Kiegészítését. Az Első Kiegészítés a szólás szabadságát, az Ötödik pedig az ártatlanság vélelmét garantálja.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elején írt alá rendeletet a TikTok-applikáció letöltésének betiltásáról. A Trump-kormányzat szerint a TikTok – csakúgy, mint a szintén kínai WeChat üzenetküldő szolgáltatás – révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá, és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. A kínai törvények szerint ugyanis a vállalatnak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak. A TikTok ezt mindig következetesen tagadta, és az ártatlanság vélelmével érvelve leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ahová nem terjed ki Kína joghatósága.

A TikTok javára ítélt a bíró

Carl Nichols kerületi bíró a TikTok javára ítélt, ám döntésének indoklását a szokásoktól eltérően nem hozták nyilvánosságra.

A TikTok közleményben tudatta, hogy örömmel vette a döntést, és leszögezte, hogy a továbbiakban is meg fogja védelmezni a jogait. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben közölte: tudomásul veszi a döntést.

A vasárnapi döntéssel azonban a TikTok amerikai jövője nem dőlt el végleg. A videómegosztó jelenlegi tulajdonosa a kínai Bytedance, amely jelenleg tárgyalásokat folytat az Oracle informatikai óriásvállalattal és a WalMart kiskereskedelmi áruházláncolattal részvényeinek eladásáról. Donald Trump azonban a napokban megerősítette: csakis abban az esetben egyezik bele az ügyletbe, ha a Bytedance átadja a TikTok feletti teljes kontrollt az amerikaiaknak. A kínai félnek november 12-ig áll rendelkezésére idő az adásvétel nyélbe ütésére, ha addig nem sikerül, akkor – Trump egy másik rendelete értelmében – végleg felfüggesztik az Egyesült Államokban.

Indiában is betiltották a TikTok-applikációt

A Tiktoknak az Egyesült Államokban több mint 100 millió, világszerte pedig mintegy 700 millió felhasználója van. Az idén júniusban Indiában betiltották, több másik kínai szolgáltatóval egyetemben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. október 03. 18:09
Mi az a TickTock?
apika2
2020. szeptember 28. 19:46
Azért nekem fura ez a szövetségi bírói rendszer, de valószínűleg az az hogy nem ismerem az amerikai jogrendet. Lehet hogy ott nem kapja fel senki a fejét, hogy egy bíró megakadályozza egy törvény végrehajtási mechanizmusát.
nempolitizálok
2020. szeptember 28. 16:43
Ilyen alapon betiltható itt a Youtube, a Facebook, a legkomolyabb adatokat gyűjtő Microsoft.
nick89
2020. szeptember 28. 11:56
Amerikában is terjed a handótündeség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik