Díjat nyert Lengyelországban Szász Attila Örök tél című filmje

2020. szeptember 28. 10:44

A pódiumbeszélgetéseken a 20. századi magyar-lengyel együttműködés is téma volt.

2020. szeptember 28. 10:44
null

Az Örök tél nyerte el vasárnap az észak-lengyelországi Gdyniában tartott filmfesztivál egyik fődíjat. A második világháborús és antikommunista ellenállóknak szentelt Megtörhetetlenek – Rendíthetetlenek – Kiátkozottak elnevezésű rendezvényen Szász Attila alkotása 12 külföldi és lengyel művel versenyzett a játékfilm kategóriában – írta meg az Index. A kategóriát első alkalommal iktatták be az idén mintegy száz alkotást felvonultató fesztivál programjába. Lech Majewski neves lengyel filmrendező, a zsűri elnöke Szász Attila első díját azzal indokolta, hogy a film arról a brutális világról beszél, amelyben a donyecki lágerbe 1944-ben elhurcolt asszonyok találják magukat, de az ott születő érzelmek segítik őket a túlélésben.

Az Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett négynapos rendezvénysorozat műsorában az Örök tél mellett több magyar témájú film és pódiumbeszélgetés is szerepelt. A panelek résztvevői – köztük Grzegorz Górny ismert lengyel közíró, valamint Molnár Imre történész, diplomata – a 20. századi lengyel-magyar együttműködésről értekeztek, például az 1920-as lengyel–szovjet háborúról, valamint a második világháború alatt nyújtott magyar segítségről.

Fotó: Szász Attila rendező Örök tél című filmje forgatásán a Mafilm fóti bázisán 2017. március 10-én. Idén február végén fejeződött be a Gulág-emlékév, de több film is jelenik még meg a témában, közte Szász Attila nagyjátékfilmje, amelynek bemutatója 2018 februárjában lesz.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. szeptember 28. 11:13
Megrázó film. (S az is megérthető, hogy a szemérem = szem-érem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik