A fiatalítás lett az MSZP veszte

2020. szeptember 28. 9:26

Kovács László
Index
Gurmai Zita alelnökké választása, az ő erőteljes személyisége önmagában nagyobb változást hozhat, mint három másik csere. Interjú.

Az MSZP háromszor volt vezető kormánypárt, most pedig a parlamenti küszöb körül billeg. Ön szerint mi vezetett idáig?

A drámai mértékű visszaesés legfőbb okát abban látom, hogy amikor Mesterházy Attila lett a párt elnöke, a fiatalítás fontosságára hivatkozva a korábbi évek tapasztalt és sikeres politikusainak jelentős részét ambiciózus, ám tapasztalatlan fiatalokra cserélték le, akik nem voltak képesek a korábbi színvonalú szellemi-politikai teljesítményre.

Mint a szebb napok kulcsszereplője, hogyan éli meg személy szerint mindezt?

Természetesen csalódottan élem meg a gyenge teljesítményt és annak jogos bírálatát.

Megkérdezik néha, kérik a véleményét?

Ritkán, de néha megkeresnek, véleményt, tanácsot is kérnek. De nem érzek erős nyitottságot, fogadókészséget, így azután komoly hatása sincs a kritikámnak.

Ön szerint eléggé baloldali volt az elmúlt évtizedben az MSZP?

Szerintem az elmúlt évtizedben az MSZP baloldalisága nagyjából összhangban volt a párt értékrendjével és a párt politikájának lehetőségeivel. A realitásokat azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ennek ellenére a dolgozó kisemberek zöme láthatóan mégsem érzi magáénak az MSZP politikai ajánlatát. Hogyan lehetséges ez?

Ennek sajnos nem tudom a magyarázatát, de igyekezni fogok, hogy megértsem!

A múlt heti tisztújítás botrányoktól volt hangos. Alapszervezet feloszlatása, párttagok tüntetése saját párttársaik ellen, üzengetések az elnökjelöltek között. Kisgazdásodik az MSZP?

A tisztújítással kapcsolatos botrányok, tüntetések és az elnökjelöltek közötti üzengetések többnyire egyes önjelöltek törekvéseivel, túlzott ambícióival függtek össze. Egyes megnyilvánulások valóban hasonlítottak a Kisgazdapárt botrányaihoz.

A kisgazdák esetében mindannyian emlékszünk, mi lett a történet vége. Nincsen néha olyan érzése, hogy mostanában már az MSZP végjátékának vagyunk szemtanúi?

Ha vannak is bizonyos hasonlatosságok, az MSZP legutóbbi kongresszusi megnyilatkozásait szerintem nem lehet a Kisgazdák vergődésével összehasonlítani.

De vajon mitől erősödne, ha a vezetés, tehát a beszélgetés elején említett személyes kvalitás lényegében változatlan maradt a szombati tisztújítás eredményeként?

Kétségtelen, hogy a mostani kongresszuson újraválasztottak korábbi vezetőket, de megválasztottak újakat is. Tapasztalataim szerint új személyek bekerülése egy vezetésbe a korábbi vezetőkre is pozitív hatással szokott lenni. Gurmai Zita alelnökké választása, az ő erőteljes személyisége például önmagában nagyobb változást hozhat, mint három másik csere.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálam Bangóné viszi a pálmát.

Kovács úr mosakszik

- Nem Mesterházy juttatta lejtőre az MSZP-t és nem is a fiatalok, hanem a ,,nagy öregek,, és Gyurcsány Ferenc
1994 választás után Horn Gyula amikor koalicióra lépett az SZDSZ-el, holott nem volt rá szükség.
- Gyurcsány Ferenc a rossz kormányzással, melyet az öszödi beszéd dokumentál, majd a 2009. áprilisi bukás.
- Mindegyik esetben a háttérből maximális támogatást adva: Kovács László, Lendvai Ildikó.

Azok a fiatalok is akikre Kovács úr utal, azok is az ő és az előbb felsoroltak ,,termékei,, az MSZP munkamenetében.

A párt felszámolódását determinálja a szociológiai faktor, a bázis, a munkásosztály átstrukturálódása, s meghatározóan az, hogy az MSZMP utódpártja a nemzetközi nagytőke kiszolgálójává, igazi gyökértelen neoliberálissá vált. A maradék értelmiség kifarolt mögülük, komoly értelmiségi körben ciki szocinak , DK-s politikusnak is lenni.

A mostani MSZP-s pártelit intellektuálisan a tizedik vonalat képviseli. A csehekhez hasonlón a kommunistákat 90-ben be kellett volna tiltani. Laci bácsi! Ez a végjáték, írhatod a pártod nekrológját. Ugye viccelsz, hogy egy kozmopolita, nemzetközi kommunista Gurmai lehet a megoldás kulcsa, a hívószó a fiatalok számára.......

Kovács László szerepe is erősen jelen van az MSZP hanyatlásában, csak az ő idejében ez még látens volt: Lendvai Ildikóhoz hasonlóan mondott szép szavakat, de már akkor látható volt, hogy a valós problémákat megkerüli. Például, a külföldi magyarokról szóló népszavazás. Vagy a "köteles beszéd" akció támogatása stb.

Jó reggelt! - hazudta Kovács László.

Az már önmagában egy tragédia, hogy valakinek Gurmai Zita jelenti a reményt.

Púpos Kovács bácsi meg van sértődve, hogy kibaszták a vezetésből, de mit akar ő 81 évesen még?

Ezek sajnos közlekedőedények. Aki nem az MSZP-re szavaz, az a DK-ra szavaz. Fene érti ezt a nagy szerelmet...

Mond neked valamit az a szó, hogy "közös lista"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés