Lengyel elnök: Nem fogadjuk be a Lengyelországba irányított migránsokat

2020. szeptember 26. 7:53
Andrzej Duda lengyel elnök egyetért Orbán Viktor kijelentéseivel, mely szerint az új uniós migrációs csomag a kvótarendszer átfogalmazása.

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára. A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak. „Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (...) hogy szabad embereket fogságban tartsunk” – hangsúlyozta.

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre” – jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára. Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken. A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”. „Igazából ugyanazt mondja, mint én” – reagált erre Duda.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Döbbenet ez a brüsszeli ostoba fafejűség, amikor mér évek óta rendelkezésre áll a V4-ek értelmes és kivitelezhető, humánus javaslata!

A migránsok tengeri szállítását kemény eszközökkel le lehetne törni. Az önerőből, csónakon ide érkezőket is vissza lehetne szállítani, ez csak egyezmény kérdése lenne a tengerpart országokkal. Az nem normális, hogy Olaszországban egy bíróság perbe foghatja az ország érdekében cselekvő belügyminisztert, az nem normális, hogy egy megfelelően "érzékenyített", kilóra megvásárolt bíró szembe mehet az országot védő intézkedésekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés