Szijjártó: Elkészültek a Magyarországon gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek

2020. szeptember 25. 17:50
A gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek.

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon. Szijjártó Péter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a kórházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.    

A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járvány alatt minden ország számára felértékelődött az önellátás, így nagy biztonságot jelent, hogy

nagy mennyiségben tud Magyarország olyan lélegeztetőgépeket előállítani, amelyek a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik kórházában megállják a helyüket.

Nagy büszkeség, hogy mindez itt Vácon a magyar emberek munkájának köszönhetően jött létre – fűzte hozzá az államtitkár.    

A Celitron egy magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Világszerte több mint 80 országban már több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint 4000 gőzsterilizálót telepítettek. A Celitron termékeit és alkatrészeit a 8898 négyzetméter alapterületű, új ipartelepen lévő gyárában állítja elő. A vállalat több mint 80 teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat foglalkoztat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Celitron Kft. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ami csaknem 20 százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Adózott vesztesége tavaly valamivel több mint 201 millió forint volt, szemben a 2018-as 280 milliós veszteséggel.

(MTI)

Fotó: Panther 5 típusú lélegeztetőgépet szerel össze egy szakember a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában 2020. szeptember 25-én. A hazai székhelyű cég legyártotta a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab lélegeztetőgépet, így napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a hazánkban gyártott, világszínvonalú gép.MTI/Máthé Zoltán

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Provokátor barátom, te ilyen sokáig dolgozol? Mire gyűjtesz, autóra vagy biciklire?

Lehet jelentkezni, hogy adott esetben ki nem kér belőle, mivel a kormány csak pazarolja az adófizetők pénzét.

Azért azt hiányolom és méltatlannak találom, hogy a cikk szerzője hallgat a fejlesztésben részt vett egyetemi tanárokról, azokról, akik az egészet "összerakták", ami alapján a gyártásra kerülhetett a sor.

Válaszok:
Schollander | 2020. szeptember 26. 11:13

Összekevered a két magyarországi lelegeztetőgép-gyártást.

1.)
A fenti cikkben a Celitron által gyártott készülékekről van szó.
Erről itt már júniusban is volt cikk:
https://mandiner.hu/cikk/20200..

2.)
A magyar fejlesztésű lélegeztetőgépeket NEM a Celitron, HANEM a BM Heros Zrt. gyártja:
https://koronavirus.gov.hu/cik..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés