Szabadstrand lesz a Római-parton

2020. szeptember 25. 15:46
Döntött a helyi képviselő-testület.

Kísérleti jelleggel az idei szezonban ideiglenesen megengedték a fürdőzést a Római-parton, a Duna óbudai szakaszán. Sokan küzdöttek azért, hogy feloldják a tiltást a hatóságok, míg mások állítják, hogy a folyó vízminősége napról napra változik, ezért felelőtlenség a strandolás engedélyezése. A helyi képviselők csütörtökön döntöttek, lehetővé teszik a fürdőzést – írta az Euronews.

Vitás kérdések

Eltérőek a vélemények arról, hogy a vízminőség és a Duna gyors folyása lehetővé teszi-e a biztonságos strandolást. A Duna főváros feletti szakaszán több helyen ömlik szennyvíz a folyóba, így Szentendrénél és Tahitótfalunál is. A szakemberek idén többször vettek vízmintát, azok elemzésének figyelembevételével határozott most a képviselő-testület. Szabadstrand kizárólag ott létesíthető, ahol fürdőzésre alkalmas a vízminőség. A 2020 első felében vett minták mind a négy mintavételi helyen azt mutatták, hogy fürdésre alkalmas a Duna vize a területen.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy a Duna olyan gyorsan folyik, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a vízbe lépni. Egyik napról a másikra érkezhet olyan szennyezés, amit a szezon eleji vizsgálatok nem mutattak ki. A bírálók ezért „elképesztő felelőtlenségnek” nevezik a fürdőzést a Rómain. A szabadstrandokon rendszeresen ellenőrizni kell a vízminőséget, így a Római-parton is folyamatosan ellenőrzik majd a Duna vizét a létesítmény megnyitása után. A strand ellenzői kifogásolják a balesetveszélyt is, kiemelve, hogy a Duna még a rutinos úszók számára is veszélyes folyónak számít. A fürdőhely működtetésekor a mentés biztosítását is meg kell oldani – írja az Euronews.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A fürdőhely működtetésekor a mentés biztosítását is meg kell oldani – írja az Euronews."
Újabb pénzosztási lehetőség a gender-ballib sáskáknak, a naplopók mind itt kapnak állást, majdnem munkát írtam.
Gergely még biciklit is vásárol minden momentumos, párbeszédes, DK-s naplopónak, azzal járnak majd be a Római-partra a Dunán,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés