Müller Cecília: A második hullám felfelé ívelő szakaszában vagyunk

2020. szeptember 25. 10:41
„Pár hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma” – erősítette meg a tisztifőorvos, aki az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján a friss adatokról elmondta: a halálos áldozatok 57 és 90 év közöttiek voltak, jellemzően szív-és érrendszeri alapbetegséggel is rendelkeztek.

Az elmúlt 24 órában a szabályok megszegése miatt 133 intézkedést kezdeményeztünk”– hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert szájából. Kiderült: 28 ember a tömegközlekedésen, további 105 személy pedig egyéb helyeken szegte meg a kötelező maszkviselés szabályait.

A Szuperkupa-döntőről annyit mondott Kiss: a biztosítást az UEFA előírásainak megfelelően végezte a magyar rendőrség. A kicsit több mint 14 000 szurkolónak rendkívül szigorú egészségügyi szabályoknak kellett megfelelni. A stadion körül több helyen végeztek testhőmérséklet-mérést. „Nem igazak azok a cikkek, miszerint nem történt testhőmérséklet-mérés” – mondta . 

„Továbbra is a járványügyi készültség állapotában van az ország” – vette át a szót Müller Cecília, aki hozzátette: a második hullám felfelé ívelő szakaszában vagyunk.

A pénteki adatokról szólva elmondta: a halálos áldozatok 57 és 90 év közöttiek voltak, mindannyian kórházban hunytak el. Sokuknak szív-és érrendszeri megbetegedésük volt, mindegyikük rendelkezett valamilyen alapbetegséggel.

„Minden gyanús esetben el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot” – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az eljárásrend pontosan szabályozza, hogy mikor kell elvégezni a PCR-tesztet. Tartjuk magunkat ahhoz a rendhez, amit a WHO meghatározott – hangzott el.

„Felállítottuk azon intézmények listáját, akik a gyanús személyeket ellátják, ezek jellemzően a megyei kórházak infektológiai osztályai. Amennyiben a fertőzés gyanúja beigazolódik, átkerülnek másik helyekre” – derült ki a tisztifőorvos szavaiból. Müller Cecília kérdésre úgy válaszolt, hogy jelenleg 29 intézményt jelöltek ki a koronavírusos betegek kezelésére. Ezek az intézmények sorjában lépnek be az ellátásba. Ha az egyik eléri a 80 százalékos telítettséget, akkor újabbat jelölnek ki. 

Müller Cecília ezután köszönetet mondott a lakosságnak az együttműködésért.

„Számos intézkedést követel, hogy a megfelelő ellátást, a megfelelő helyen megkapják a betegek, ahhoz koncentrált védekezésre van szükség” – tette hozzá. Az alapvető higiéniás szabályokat továbbra is be kell tartani, a tisztifőorvos a kézmosás fontosságát emelte ki.

A tájékoztató további részében kérdések következtek. „Ha egy gyermek pozitívvá válik, és ezért kell hazamennie, akkor természetesen az őt körülvevő osztálytársak is kontaktszemélyek lesznek, valamint a családtagok” – mondta egy megyei lap kérdésére Müller Cecília. „Ha egy gyermek kontaktszemély, akkor ki kell várni a 10 napos lappangási időt, de ekkor az ő szülei nem mínősülnek kontaktszemélynek” – tette hozzá. 

Az RTL kérdésére Müller Cecília azt mondta, vannak matematikai modellek arra, hogy a jövőben mi várható. „Azt akarjuk elkerülni, hogy a kockázatos csoportban lévők megfertőzödjenek” – tette hozzá. „4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma” – mondta. 

 

 

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, tudjuk, 10 éve vártatok egy ilyen esélyre. Mottótok: minél rosszabb, annál jobb! Lásd Arató elvtársatok szövegét a SAJNOS nem elég rossz halálozási adatokról.

És meg így sem fog sikerülni.

X

@HakapesziM
Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam válsághelyzetben

https://24.hu/kulfold/2020/09/..

Ezt itt nálunk hogy intézi az Orbán kormány?

A NER mindent visz.
A tönkrement vállalkozásokat szarérhugyér megszerzik, aztán irány Horvátország!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés