Készüljetek! Elkezdődött

2020. szeptember 25. 6:56

Bencsik András
Demokrata
A liberalizmus Orbán Viktor szerint ma már élet-halál harcot vív a konzervatív elveket valló kereszténydemokráciával.

„Írásban, a Magyar Nemzetben tette közzé szokásos évi esszéjét Orbán Viktor miniszterelnök, mivel a koronavírus miatti korlátozások lehetetlenné tették, hogy akár Tusnádfürdőn, akár máshol szabad téren, élőszóval mondja el gondolatait, pedig már megszokottá váltak ezek a plein air előadások.

Ahogy a miniszterelnök bevezetőjében írja, »…lenne mit átgondolni és megbeszélni. Olyasmit és úgy, amit és ahogy a parlamenti lökdösődés és a modern kommunikáció néhány mondatos keretei között bajos lenne. Marad hát beszéd helyett az írás, előadás helyett az esszé.«

Messzire ért a korábbi kezdőponttól Orbán Viktor, hiszen emlékszünk még, milyen hatalmas vihart kavart, amikor kijelentette, a nem liberális – az ő szavaival: illiberális – demokráciák gazdasági értelemben rendkívül sikeresek, és ezt nem lehet nem észrevenni. Ez az óvatos jelzése annak, hogy a liberális demokráciákon kívül is van élet, hatalmas, máig le nem csillapodó vihart kavart. Ehhez képest most sokkal messzebb ért, kijelentvén, hogy a kor fő ellentmondása a liberális és a konzervatív felfogás között feszül, mi több, ez az ellentmondás immár elviselhetetlennek látszik.

Az önmagát egyedül üdvözítőnek tartó, ezért önmagának mindent megengedő, akár a történelmi bűnöktől terhelt baloldallal is gond nélkül szövetkező, a másféle véleményt elítélő és kirekesztő, hegemonista céljait nem is tagadó, a történelmi örökségeket elvető, az univerzális értékeket tagadó, a népességcserével lebonyolított népirtást természetes folyamatnak tekintő liberalizmus Orbán Viktor szerint ma már élet-halál harcot vív a konzervatív elveket valló kereszténydemokráciával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A három MSZP-SZDSZ kormány alatt elment a nemzeti vagyon nagy része. Hogy hogyan és mennyi, azt csak nagyjából tudjuk, máig nem készült Fehér Könyv. Ki és mikor kárpótolja mindazokat, akik a szavazataikkal NEM járultak hozzá a privatizációs ámokfutáshoz?

Akik a haszonélvezői voltak a kótya-vetyének, itthon és külföldön, azoknak nyilván kedvenceik, akik kormányzása révén meggazdagodhattak.

Iparágak lettek leépítve.

"fújjátok meg a kürtöket"

Nem lehet.
Már nincs mit megfújni, mert ezek még a kürtöket is megfújták...

(:-))))))))))

EZ társadalmunk állapotának leghűbb tükre. Katasztrófa. Remény mindig van, kérdés, h. megalapozott-e.

EZ társadalmunk állapotának leghűbb tükre. Katasztrófa. Remény mindig van, kérdés, h. megalapozott-e.

Nem hinném, hogy a te dolgod értelmezni valamit, akihez közöd nincs, amiről gőzöd nincs. És légy erős, most nem csak a kereszténységre gondoltam, hanem a liberalizmusra, amit kiforgatva megint csak ti akartok értelmezni. Úgy, hogy közben állandóan átestek a klasszikus liberalizmus törvényein.

Nyugodtan leszállhatsz a magas lóról. Mindennek a kiforgatása, majd mint új eszmének a kötelezővé tétele nem több, mint a diktatúra. De még ezt sem ti találtátok ki, hanem átvettétek elődeitektől, a régi kommunistáktól.

Na, most jöhetsz valami bunkósággal. Nem zavar, a sértéshez ember kell, akit komolyan lehet venni. Te nem tartozol ezek közé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés