Operatív törzs: Szigorú szabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-döntőt

2020. szeptember 24. 9:52
„Csak az egy közösségből érkezők ülhetnek egymás mellett” – mondta Lakatos Tibor. Müller Cecília a csütörtöki adatokról szólva elmondta: a legidősebb elhunyt 81 éves, a legfiatalabb azonban 40 éves volt.

„A ma esti Szuperkupa-döntőre nagyobb részt magyar szurkolók vásároltak jegyet” – hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lakatos Tibor elmondta: a külföldi szurkolók beutazásával kapcsolatban nagyon szigorú szabályokat léptetett életbe a magyar kormány. A belépéshez elvárt az öt napon belüli negatív PCR-teszt, szintén szűrik a csapatokat és a hozzájuk tartozó személyeket. Kiderült: az UEFA gyakorlatilag „burokban fogja tartani” a Bayern Münchent és a Sevillát, amíg Magyarországon tartózkodnak.

„A szurkolókra is szigorú szabályok vonatkoznak: csak az egy közösségből érkezők ülhetnek egymás mellett” – tette hozzá. Lakatos Tibor ismertette: a csapatokhoz összekötőként néhány kollégája lett kirendelve, valamint egészségügyi személyzet is készenlétben fog állni, ha bármilyen probléma merülne fel.

Ezután Müller Cecília vette át a szót, aki először ismertette a mai adatokat. Szavaiból kiderült: a legidősebb elhunyt 81 éves, a legfiatalabb azonban 40 éves volt.

„Olyan is van – igaz kis számban – hogy nagyon súlyos lefolyásúként jelentkezik a vírus olyan embereknél, akiknél nem detektáltak alapbetegséget” – mondta Müller.

Az összes beazonosított esetszám a járvány kezdete óta 21 200. A fertőzöttek száma stabilan 800-1000 között mozog, egy hete stagnál a  napi esetek száma.

„Látjuk az adatokból, hogy azok a szabályok, amelyek bevezetésre kerültek, átgondoltak, következetesek, indokoltak” – jelentette ki Müller Cecília. „Nagyon fontos, hogy mindenkinél legyen kéznél maszk” – emelte ki a tisztifőorvos, hozzátéve hogy ez már szinte automatizmussá vált.

„Szakmailag több értékelése van a PCR-tesztek kiértékelésének, de ezt használja a világ és a WHO is” – tette hozzá a tisztifőorvos. Így lehet a legjobban megállapítani valakinek az állapotát. A PCR-teszt ingyenes mindenkinek, akinek szüksége van erre – derült ki a tájékoztatón. Müller Cecília szólt arról is, hogy járványügyi hatóság, ha kontaktkutatás vagy egyéb célból rendelt el vizsgálatot, akkor is ingyenes a PCR-teszt. Ha valaki önszántából akarja vizsgáltatni magát, akkor hatósági áron lehet teszthez jutni 19 500 forint értékben. „Ha semmilyen tünetet nem mutat valaki, akkor ennek a vizsgálatnak az értékelhetősége kétséges” – mondta Müller Cecília.  A tesztek árképzéséről Müller Cecília annyit mondott: van anyagköltsége és vizsgálati költsége is egy PCR- teszt elvégzésének, tehát nagyon szűkre szabottan állapították meg a hatósági árat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.Sajnos már törölték a közleményt.

....Kijelentjük, hogy Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általunk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben. Ennek érdekében a 2020-2022. közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia célkitűzéseinek figyelembevételével járnak el.KÖZÖS NYILATKOZAT
A közös nyilatkozatot tették:

Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke

Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökeBudapest, 2020. szeptember 23.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés