Hogyan tette tönkre Orbán az EU-t, és úszta ezt meg? – teszi fel a Politico a kérdést

2020. szeptember 24. 12:23
A portál szerint Magyarország miniszterelnöke kihasználta a szervezet jogi és politikai rendszereinek a gyengeségeit.

Az Európai Unió az évtizedek során nagy gondot fordított arra, hogy az új tagok megfeleljenek egy sor alapvető kritériumnak: legyen a demokratikus rendszerük stabil, az igazságszolgáltatásuk független, a hatóságaik tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a kisebbségek jogait – írja a Politico.

Azzal azonban nem számolt, hogy egy tagállam kormánya a csatlakozás után megkezdi a korábban felépített rendszer lebontását és önkényuralmi taktikákkal betonozza be a hatalmát. És mégis, tizenhat évvel az EU történelmének legnagyobb kibővítése után ezt tette az Orbán Viktor miniszterelnök irányítása alatt álló Magyarország – állítják európai parlamenti képviselők, illetve uniós tisztviselők.

A Freedom House tavaly „az ország demokratikus intézményei elleni folyamatos támadások miatt” „részben szabadra” módosította Magyarország minősítését. Az elmúlt évtizedben Orbán pártja, a Fidesz a „parlamenti többségével élve korlátozta, illetve ellenőrzés alá helyezte az ellenzék, a média, a vallási csoportok, az egyetemek, a nem kormányzati szervezetek, a bíróságok, a menedékkérők és a magánszektor működését”. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői pedig megállapították, hogy a 2018-as parlamenti választás során összemosódtak az állami és a fideszes erőforrások, aminek eredményeképp a rivális pártok hátrányba szorultak, nem volt biztosítottak az egyenlő feltételek.

Ez az új Magyarország fejtörést jelent az EU számára, mivel szeptember 30-án készíti el az első jogállamisági jelentést, amelyben értékeli a szervezet 27 tagországát. Míg a Bizottság a jelentéstől azt reméli, hogy új biztosítékként jelenik meg a demokratikus intézmények védelme érdekében a szervezeten belül, kevesen hiszik azt, hogy ez megállítaná Orbánt abban, hogy továbbra is visszaéljen a jogállamisággal.

(Politico)

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tanulságos a szöveg ködös fogalmi apparátusa: "elmosódott", "önkényuralmi taktikák" stb. A hazai és a nemzetközi liberális ellenzék már régóta él ezzel az önkényes-szubjektív módszerrel.

Bocsánat, de hogyan lehet ezt elszigetelve megtenni?

Ha sajtóversenyt indítanának ,,Hogyan lehet elferdíteni a valóságot?,, címmel, akkor a Politico és Lilli Bayer aranyérmet nyerne.

Szokásos kilométer hosszú balos szemét ettől a libsi kurvától, Bayer Lilitól.

Azért az nem semmi!

Van egy tízmilliós országnak a miniszterelnöke és van egy 500 milliós unió szervezet, számtalan bizottsággal, parlamenttel, háttér szervezettel és a tízmilliós ország miniszterelnöke tönkre tudja tenni.

Ha ez igaz, márpedig igaznak kell lenni ha a balliberálisok mondják, mert ők sohasem hazudnak - csak reggel, délben, este - akkor igencsak alkalmatlan személyek vezetik az Európai Uniót.

Az ember nem tudja sírjon, vagy nevessen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés