Románia, a demokráciaexportőr

2020. szeptember 23. 8:56

Balogh Levente
Krónika.ro
Ha a pofátlanság maratoni sportág lenne, Románia vélhetően mindenkire kilométereket verve hódítaná el az aranyérmet.

„Miközben magyar viszonylatban továbbra is az impertinens hangnemű üzengetés jellemzi a román külügy tevékenységének fő csapásirányát, az eddig a térségben meglehetősen lanyha aktivitást mutató bukaresti diplomácia látványosan felélénkült a fehéroroszországi politikai válság kapcsán. Ennek részeként mindent elkövet, hogy az a kép alakuljon ki róla, miszerint proaktívan, az ellenzéki erők mellett kiállva mindent megtesz az Oroszország és az EU – egyben a nyugati politikai és gazdasági érdekkör – közötti ütközőállam demokratikus átalakulásáért.

A magyar–román diplomácia jelenlegi állását illetően csak annyit jegyeznénk meg, hogy ha a pofátlanság maratoni sportág lenne, Románia vélhetően mindenkire kilométereket verve hódítaná el az aranyérmet. Ez a bukaresti külügy legutóbbi, Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár lapunkban megjelent interjújára adott reakciója alapján állapítható meg, abban ugyanis ismét csak »az egész úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött« mentalitás ragadható meg.

Az ominózus interjúban Potápi lapunk kérdésére Klaus Iohannis államfő minősíthetetlen hangvételű magyarellenes uszítását kommentálta, amelyben az elnök a székely autonómiastatútum hallgatólagos parlamenti elfogadása nyomán azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy el akarják adni Erdélyt Orbán Viktornak. Az államtitkár az államfői nyilatkozatot helytelenítve megjegyezte: bár Iohannis a magyarok szavazataival lett államfő, ezt nem viszonozta, sőt. Arra is emlékeztetett, hogy ezzel a magyar királyok által befogadott szászok példáját követte, akik a történelem bizonyos sorsfordító pillanataiban az őket befogadó magyarok ellen fordultak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés