Operatív Törzs: A karanténkötelezettség időtartama a tapasztalatok miatt csökkent

2020. szeptember 23. 11:01
Az országos tisztifőorvos a menyasszonytáncot sem javasolja.

Müller Cecília ismertette a legfrissebb járványadatokat. Az elmúlt 24 órában nyolcan haltak meg és 951 új fertőzöttet regisztráltak – így összesen már 20 ezer 450-et –, közülük 15 ezer 104 az aktív fertőzött. Meghaltak a teljes járvány során 702-en, 4644-en pedig meggyógyultak. Jelenleg 558-an vannak kórházban, közülük 35-en lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 ezer 449-en vannak, a mintavételek száma 645 ezer 492. 48 éves a legfiatalabb és 69 éves a legidősebb elhunyt, mindenkinél alapbetegségek is fennálltak. Müller Cecília szólt arról is, hogy a közel 650 ezer teszt jelentős része térítésmentes volt. Aki gyanús, vagy járványügyi érdekből vizsgálatra kerül, azt az állam téríti meg.

Felszálló szakasz

A tisztifőorvos hozzátette, hogy közel egy hete az ezret közelíti a fertőzöttek száma, felszálló szakaszban vagyunk egyelőre. Fontos az alapvető tisztálkodási szabályok betartása, ami nagy fegyelmezettséget kíván mindenkitől. Bárki, aki légúti tüneteket tapasztal magán, ne menjen közösségbe. A szülőktől fokozott figyelmet kérnek a gyerekeket illetően.

A maszkviselés a legfontosabb, speciális esetek, helyes használat

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a maszk használata továbbra is a legfontosabb. Olyan élethelyzetek is vannak azonban, amit a jogszabály ugyan nem tud teljes körűen taglalni, de ahol ugyancsak javasolt a maszkhasználat: sorban állás, liftek, taxi, várótermek, rokonlátogatás – tegyük fel a maszkot akár mások védelmében is. Ha esküvőn veszünk részt, a menyasszonytáncot egyáltalán nem javasoljuk. Kesztyű viselése is sokszor ajánlott lehet – mondta el a tisztifőorvos.

Kiemelte: a helyes maszkahasználat azt jelenti, hogy a maszk felvétele előtt mossuk meg, vagy fertőtlenítsük a kezünket, a maszkot a gumi részénél fogjuk meg a felhelyezéskor, valamint az orrot és a szájat teljes mértékben takarja el a maszk. Ne nyúljunk a maszk viselése közben az arcunkhoz, a fülünknél megérintve vegyük le a maszkot, mert a felülete már fertőzöttnek tekinthető. Ha köhögünk, vagy tüsszentünk, cserélni kell a maszkot – mondta.

Karanténkötelezettség, tervszerű védekezés

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a karanténkötelezettség időtartama a tapasztalatok miatt csökkent tizennégyről tíz napra. A tíz nap nem csak azokra vonatkozik, akik hazatérnek, hanem a kontaktszemélyekre is, akiknek karantént írnak elő. Hozzátette: jelenleg a kórházak kihasználtsága 53 százalékos, az egészségügyi rendszer felkészült. Tervszerű védekezés zajlik, három kórház van kijelölve a középsúlyos és a súlyos koronavírusos betegek ellátására. Budapesten kívül is, régiónként kijelölték a kórházakat. A cél az, hogy a betegeket egyrészt megfelelő minőségben és helyen lássák el, másrészt a koronavírusos betegeket egy helyre koncentrálják és maradjanak „tiszta” kórházak. Ezért senki ne lepődjön meg, ha nem a területileg illetékes kórházba kerül. 

Rendvédelmi intézkedések

Kiss Róbert elmondta, hogy az elmúlt 24 órában több mint 12 ezer ellenőrzés volt a hatósági házi karanténoknál. Több mint 27 ezer hatósági házi karantén van érvényben jelenleg – tette hozzá. A védelmi intézkedések megszegése miatt 32 esetben volt rendőri intézkedés az elmúlt egy napban. Kiss kijelentette, hogy mindenki köteles maszkot viselni a tömegközlekedési eszközön, üzletekben, bevásárlóközpontokban, színházban, moziban, ha betöltötte a 6. életévét.

Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen!
Mindegyik magyar politikus egyforma.

Te is lehetsz idióta, nem kell ahhoz nyuggernek lenni!

Mitagadás. Lehet, hogy akkoriban hiánycikk volt a maszk, és a kórházakba kellett...

Részemről nem a konzekvens mondanivaló a fontos, hanem az, hogy anyám ne ebbe a mocsokba haljon bele. Ja, meg én se. Amit tavasszal mondtak, és főleg csináltak, az összességében működött, most meglátjuk. Vagy nem, ha mindmeghalunk.

A stratégia-váltás egy összeurópai fordulat része, ha körbenézel picinység Ojrópában. A maszkkal kapcsolatos stratégiaváltás szintén a WHO fordulatát követte, nem Müller Cecília saját kacskaringója. Továbbá tavasszal valóban fölmerült, hogy a zemberek az ápolók elől használják el a maszkokat, mivelhogy nekiksenem volt akkoriban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés