Hidvéghi: Erős külső határvédelemre van szükség

2020. szeptember 23. 17:45
„A magyar emberek több ízben világossá tették: nem akarják, sőt elutasítják, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Magyarország álláspontja szerint erős külső határvédelemre van szükség, fokozni kell az együttműködést a migrációs származási országokkal, továbbá nem a bajt kell Európába hozni, hanem arra kell törekedni, hogy helyben segítsünk – közölte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben.

Brüsszel nem védte meg az EU külső határait

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagja kapcsán a képviselő kijelentette, Brüsszel az elmúlt években nem volt képes megállítani a bevándorlást. Nem védte meg az EU külső határait, és nem küldte vissza azokat, akik illegálisan léptek be Európába. Ehelyett a bevándorlást állandósítani akarta, és kötelező betelepítéssel, kvótaalapú szétosztással akarta a tagállamokra erőszakolni azokat, akik törvénytelenül lépték át a határokat.

Magyarország szerint egyetlen tagállamra sem szabad rákényszeríteni a bevándorlást, ha polgárai nem akarják.

„A magyar álláspont 2015 óta egyértelmű és változatlan: nem kérünk a bevándorlásból. A magyar emberek több ízben világossá tették: nem akarják, sőt elutasítják, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék” – fogalmazott Hidvéghi Balázs. Leszögezte, hogy a bevándorlókat nem betelepíteni, nem szétosztani kell a tagországok között. Mindenkit, aki belépett az EU területére, de nincs jogosultsága ott maradni, ki kell toloncolni.

A menekültügyi kérelmeket a határokon kell elbírálni

A menekültügyi kérelmeket a határokon kell elbírálni, még belépés előtt. Magyarország ezért a tranzitzónákra épülő, határ menti eljáráshoz hasonló elképzeléseket támogat. A menedékkérők elosztását illetően pedig a nemrég bemutatott osztrák állásponttal ért egyet, miszerint semmilyen kötelező betelepítési kvótáról nem lehet szó – húzta alá.

Kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs azt mondta, Brüsszelnek értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a tagállamok, köztük Magyarország az uniós határok védelméért már korábban kifejtett, a ráfordított költségeket pedig meg kell térítenie.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés