Önmagával is harcol az ellenzék

2020. szeptember 22. 12:34
Továbbra is versenyben vannak saját szervezetük tisztségeiért és a szélsőjobbtól a balliberális oldalig tartó szivárványkoalíción belüli befolyásért.

„Másfél évvel a választások előtt kétfrontos küzdelmet vívnak az ellenzéki politikusok. Annak ellenére, hogy egy hónappal ezelőtt kinyilvánították szándékukat arra vonatkozóan, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítsanak, továbbra is versenyben vannak saját szervezetük tisztségeiért és a szélsőjobbtól a balliberális oldalig tartó szivárványkoalíción belüli befolyásért. Mindez meghaladja a pártok potenciális erejét, így – a Demokratikus Koalíció kivételével – népszerűségük folyamatosan csökken, valódi politikai alternatíva kidolgozására sem energiájuk, sem intellektuális tőkéjük nem marad. Idén, az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok mindegyike tisztújításon esett át, utoljára az MSZP online szavazását előzték meg vitatott eszközökkel lefolytatott pozícióharcok.

Az elmúlt kilenc hónap során minden – a szivárványkoalícióban érdekelt és számításba vett – ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP–Zöldek, Momentum, MSZP és a Párbeszéd) tisztújítást tartott. Habár a baloldal továbbra sincsen minden kérdésben közös nevezőn (egy vagy két lista, közös miniszterelnök-jelölt), körvonalazódni látszik egy azonos ideológia és közös program nélküli összefogás, amelyben az egységes jobboldallal szemben egy olyan habarékellenzék lép szövetségre, melynek vezetői a saját pártjukban is komoly kihívások elé néznek.

Belső küzdelmek az ellenzéki pártokban

Hónapok óta tartó bizonytalanság végére került pont 2020. január 25-én a Jobbik XXII. tisztújító kongresszusán. Az elnöki székben – egyelőre jogilag nem rendezett módon – Sneider Tamást váltó Jakab Pétert a küldöttek 87,8 százaléka támogatta, továbbá teljesült az új pártvezető előzetesen megfogalmazott kívánsága is, mely szerint az általa megjelölt politikusok kerültek be a párt elnökségébe. Ander Balázs, Dudás Róbert, Lukács László, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel – Szabó Gábor volt pártigazgató személyén kívül, aki továbbra is a választmány elnöke maradt – Jakab Péter azon köréhez sorolhatók, akik egy szorosabb ellenzéki együttműködésben képzelik el a Jobbik jövőjét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés