Nyolcan meghaltak, 633-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. szeptember 22. 9:47
Hatósági házi karanténban 25 212-en vannak, a mintavételek száma 632 031 – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 19 499-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 694-re emelkedett, 4559-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 14 246. Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 57 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. „Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog” – fogalmaztak.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért - hangsúlyozták. Közölték: szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az Operatív Törzs eddig 23 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 204 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szomszédos fejlett, gazdag és boldog Ausztriában is magas a napi koronavírus fertőzöttek száma.
A pandémia. hu "Ausztria: Koronavírus napi új esetek száma" oszlopdiagramjáról leolvasható, hogy szeptember 20.-án 621 új fertőzöttet észleltek.

A Jóisten egyszerűnek alkotta az eszedet,
Nincsen abban nagy modernség, csak eszement érzület!
Írod: "ha kevesebbet tesztelünk, fertőzött sincs annyi."

Az inkompetens demagóg, pofátlanul hazudozó, gátlástalan alakok korábban azzal az ötlettel álltak elő, hogy az ország egész lakosságát koronavírus tesztekkel szűrni kellene (pillanat alatt), mert akkor meg lehetne tudni, hogy egy adott időpillanatban hány koronavírus fertőzött van az országban és ha a fertőzötteket abban a pillanatban orvosi kezelésbe vennék, vagy bombabiztos karanténba zárnák, akkor szerintük megfékezhető lenne a járvány (pillanatok alatt).
Arra hivatkozva, hogy „Minden elmaradt intézkedés emberéletekbe kerülhet!"

A félcédulásoknak eszük ágában sincs megnézni legalább azt, hogy a szomszédos fejlett, boldog és gazdag Ausztriában miért nem tesztelnek mindenkitVálaszok:
Gregorius | 2020. szeptember 22. 11:35

Sokkal egyszerűbb a dolog. Ma kb. 6000 teszt készült el, abból jön a szám. Tagnap meg vagy 11.000, az alapján adták ki az adatot. Látni kell, hogy maga a mintavétel úgy 24-48 órával ezelőtt történt és az adatok az akkori állapotot tükrözik. Egyébként tényleg elég keveset tesztelünk a kontaktkutatás keretein belül. A ma elkészült minták valószínűleg hétvégiek. A WHO ajánlása szerint a találati aránynak 5% alattinak kell legyen és mi általában e fölött vagyunk.

Válaszok:
Agricola | 2020. szeptember 22. 11:40

PRIVÁTBANKÁR 2020. SZEPTEMBER 3. 06:10 grafikonokat közöl a tesztelések számáról
Meg kell nézni például az olasz és német grafikonokat.
Olaszországban március közepe táján:
Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban: 0,4 körüli
A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban.: 6000 körüli.
Olaszországban szeptemberben:
Napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Olaszországban 1,4 körüli
A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Olaszországban 1000 körüli.
Hasonló a helyzet Németországban ahol március 15.-hez képest nyolcszor annyi vizsgálatot végeztek augusztus 23-án, mégis a napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma alig 20%-ra csökkent.


Ezek alapján éppen az ellenkezője állítható annak, hogy "a hatóságok azért is találnak több fertőzöttet, mert többet tesztelnek"!

A valószínűség számítás tudománya lehetővé teszi, hogy noha nem tesztelnek mindenkit az országban, mégis egy ilyen keresztmetszet-vizsgálat pontos képet adhat arról, hogyan áll Magyarország a koronavírus-járvánnyal.
Reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.
Merkely Béla professzor a Semmelweis Egyetem rektora ismertette: a PCR-teszttel igazolt aktív fertőzöttek aránya 0,029 százalék, a fertőzöttek becsült száma a vizsgálat idején 2421 volt. A mintát adók közül 70 szeropozitív esetet találtak. Ez alapján, a magyar lakosság 0,68 százaléka, 56 439 ember eshetett át a fertőzésen május 16-ig.
BOZZAY BALÁZS Index írta:
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az országos, reprezentatív koronavírus-felmérésről elmondta: nagyon szolid járvány zajlott az országban, aminek örülni kell. Spanyolországban hasonló kutatás alapján 5 százalékos átfertőzöttséget találtak, míg Magyarországon a kutatásuk eddigi adatai szerint nagyjából 0,6 százalék (40-88 ezer ember) lehet ez a szám,
VAGYIS A SPANYOLOKNÁL KÖRÜLBELÜL NYOLCSZOR KITERJEDTEBB VOLT A JÁRVÁNY.

Spanyolországban nem azért volt kiterjedtebb a járvány mint nálunk mert sokat teszteltek!
Tetszik érteni?

Nem a fecske hozza el a tavaszt, hanem a tavasz hozza el a fecskét!

Releváns, csak neked ez magas, mint majomnak a zongora!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés