MNB: Közel hétszázalékos is lehet idén a gazdasági visszaesés

2020. szeptember 22. 15:21
A jegybank szerint a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, a feltételek napról napra változnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1 - 6,8 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,5-3,6 százalékos inflációval számol az idén legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint.

Jövőre a GDP 4,4 - 6,8 százalékkal nőhet, az infláció alig változik, a 3,4 - 3,6 százalékos tartományba lassulhat. 2022-re 4,5 - 5,7 százalékos gazdasági növekedést és 3,0 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank. Az MNB megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, ahol a feltételek napról napra változnak, ezért előrejelzésüket tartományban adták meg.

Az MNB az előző,

júniusi Inflációs jelentésében még 0,3-2 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsített,

3,2-3,3 százalékos infláció mellett.  Akkor a 2021-es növekedést 3,8-5,1 százalékra, a 2022-ést 3,5-3,7 százalék közöttire becsülték.

(MTI)

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Még azok sem tudták így szétbaszni a forintárfolyamot és az inflációt!,,

Sok száz milliárdba került, hogy a forintot alacsony sávba tartotta az MNB. Nem véletlenül lett veszteséges Simor elnöksége alatt az MNB.

Az infláció pedig 4-8 % között mozgott, miközben devizában adósodott el a költségvetés.
Jelenleg az 1-8 havi infláció 3,5 %

,,Ugyanis az inflációt bármennyire is meghamisítja a KSH az emberek tudnak számolni!,,

Nagyon tudatlan lehetsz, ha ilyeneket állítasz.
A KSH ugyanazzal a módszerrel számolja az inflációt, mint ahogy a 26 uniós ország teszi. A módszer pedig az euróstat előírásai szerint történik.

Mivel a 2002-2010 időszakban a kormányok lejtőre kutatták az országot - volt, hogy a költségvetési hiány meghaladta a 9 %-ot és mindvégig deficites volt a költségvetés ennek hatása jelenleg is hatást gyakorol.
2010 előtti adósság növekedése ötszörös a 2010 utáni növekedésnek. Ennek pedig a kamatköltségei a 2010 utáni költségvetésben jelennek meg.

A 3000 milliárdos MNYP-i vagyon nem megtakarításból származott, hanem a nyugdíjalap megcsapolásából. Így a másik oldala hiányt okozott a nyugdíjalapban, melyet a költségvetésnek kellett pótolni.

A kötvénykibocsájtásra pedig a hiteltörlesztéshez van szükség.

Szerintem érdemes elolvasni a KT véleményét, amely a szeptember 22. dátummal jelent meg.
https://tinyurl.hu/XD0q/

Sajnos a gyors változások miatt senki sem tudja a jövőt, így éves szinten még bármi megtörténhet.

Nyugodjál le, Mivel egyedül élek így ha akarok, ha nem nekem kell boltba menni.
Az élelmiszer árak növekedtek, melynek oka a csökkenő kínálat, amely a termelés csökkenéséből ered, miközben a kereslet növekedett.
A tartós fogyasztási cikkeknél és az import áruknál nincs növekedés. Sőt van ahol csökkent. Továbbá az is befolyásolja, hogy a bázis időszakban nagyon alacsony volt az infláció.

Nálad azonban nem ez volt a probléma, hanem annak állítása, hogy a KSH csal.

mform.hu cikkeket nem olvasok.
Nekem elégségesek a KSH és az euróstat adatok, kiegészítve a saját tapasztalattal.

Kérded: "Mínusz 7 százalékkal lehet kanyarban előzni?"
Lehet, ha vannak lassabbak is.
A Világgazdság írta 2020. 07. 31. 16:16
"Olaszország gazdasági teljesítménye idén nagyjából 12,5 százalékkal csökkenhet – mutatott rá Jack Allen-Reynolds, a Capital Economics elemzője, hozzátéve, hogy a hatalmas mértékű GDP-csökkenéssel az 1990-es évek elejével azonos méretre zsugorodott az olasz gazdaság, és hosszú évekbe telik majd a járvány előtti szintre visszakapaszkodni."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés