A Bethesda lett 2020 Családbarát Kórháza

2020. szeptember 22. 11:38
A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom díjat alapított.

Az egészségügyi dolgozók és a kórházak idén a rájuk nehezedő plusz terhelés és munkájuk társadalmi jelentősége miatt különös figyelmet kapnak. Hivatásuk azonban nemcsak ezekben a sajátos hónapokban fontos és felelősségteljes. A betegek gyógyítása és a hozzátartozóik támogatása nagy mentális és fizikai terhet jelent minden nap, minden időben. A kórházak munkáltatókként is sok tízezer ember és családjuk hétköznapjait határozzák meg. 

Amikor róluk és az egészségügyről beszélünk, mégis gyakoribb a kritika, mint az elismerés. Éppen ezért szemléletformálási céllal a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom együtt megalapította a Családbarát Kórház és Családbarát Kórházi Osztály pályázatot és díjat, amely első körben a kórházi osztályok működését, majd nagyobb összefüggésben az egész intézmény vezetésének a vezetői stratégiájában az ember- és családfókuszú döntéseket vizsgálja. 2020 tavaszán lett volna a Családbarát Kórház-díj és Családbarát Kórházi Osztály-címek átadása, amely a járványhelyzet miatt őszre tolódott. A most kiosztott díjaknál a zsűri még a 2019-es működési évet vizsgálta. 

A díjazott osztályok között van, ahol a babavárás, otthonlét és a visszaérkezés idején segítik a kollégákat intézményesített módon, ezzel adva meg a biztonság érzését, mind a gyermeket vállalóknak, mind a többi kollégának. Nem csak gyermekosztályokon hasznos, ha az osztály működéséről, házirendjéről és a kezelésekről vannak rajzos, gyermekek számára is érthető magyarázatok. Ezek a jó gyakorlatok jól átvehetők, és sokat segítenek a betegekkel és hozzátartozókkal való kapcsolatban. 

Gyermekosztályok esetén kiemelkedő jó gyakorlat, amikor lehetőség van arra, hogy a szülők egyszerre egy helyen konzultálhatnak a gyermek gyógyulásán dolgozó egész orvosi csapattal. A fenntarthatóság szempontjából sokat jelent, ha egy-egy osztály vagy intézmény nyit és támaszkodik a helyi társadalom szereplőire, civilekre, cégekre, magánemberekre. Szerencsére erre is találtunk több példát. 

2020-ban a Családbarát Kórház díjat erős mezőnyben a MRE Bethesda Gyermekkórháza nyerte el három nominált közül: Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház

A fődíjas Bethesda kórház főigazgatója, Dr. Velkey György B. Kopp Judit szobrászművész alkotását vehette át.  

(Forrás: közlemény)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egészen más a légkör, mint sok más kórházban. Kedvesség, gyerekközpontúság, és a gyógyítás van a középpontban, nem a paraszolvencia.
Gratulálok a vezetésnek, orvosoknak, szakdolgozóknak, csak így tovább!

Mindenki a saját személyiségén keresztül értelmezi a valóságot. Nekem ez eszembe nem jutna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés