Salvini: A jobbközép képviseli a többséget az országban

2020. szeptember 21. 23:13
„Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel” – jelentette ki Salvini.

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért fordulója a még nem végleges adatok szerint, miután a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás győzelmét ünnepelte.

„A jobbközép képviseli a többséget az országban”

Matteo Salvini, a Liga vezetője a párt milánói székházában tartott sajtótájékoztatóján nem titkolta, hogy jobban örült volna a négy-kettes eredménynek a jobbközép javára. „Nem arattunk mindenhol győzelmet, de a jobbközép képviseli a többséget az országban.

Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel”

– jelentette ki Salvini.

Hangoztatta, hogy Liguria, Veneto és Marche régió megszerzésével a jobbközép a húsz tartományból tizenötöt vezet. A becslések szerint a Liga minden tartományban a legnagyobb pártnak bizonyult. „Nem kérek előrehozott választásokat, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a baloldali Toszkánában a Liga negyven százalékot szerzett, a baloldallal kormányzó M5S pedig eltűnt a régióból” – jelentette ki.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a párttól – huszonöt év baloldali kormányzás után – megszerzett Marche tartományban nyilatkozott. „Egy normális országban holnap parlamenti választást írnának ki” – mondta arra utalva, hogy a római parlamentben még mindig a 2018-as választáson első pártként végzett M5S birtokolja a mandátumok többségét, miközben a mostani tartományi fordulón alig állított jelöltet. „A kormány tovább gyengült, a jobbközép erősödött a választásokon” – mondta Meloni.

„A jobbközép nagyon erős az országban”

A Toszkána, Campania és Puglia tartományt megtartó PD főtitkára, Nicola Zingaretti úgy nyilatkozott, azok veszítették el a választásokat akik meg akarták buktatni a kormányt. Az Öt Csillag Mozgalom történelmi eredménynek nevezte a parlamenti létszám csökkentéséről szóló népszavazás sikerét. Vito Crimi, a párt politikai vezetője kijelentette, az M5S ismételten bizonyította, hogy ország hajtóerejének számít. „Az Öt Csillag mozgalmat mindig eltemetik, miközben még mindig itt vagyunk, és egyedül mi hajtunk végre reformokat a lakosság érdekeit képviselve” – hangoztatta Crimi.

Első sajtókommentárok szerint a választás győztesének a 2018-ban jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte tekinthető, aki a három-hármas eredménnyel, valamint a népszavazás sikerével, most abban bízhat, hogy legalább a 2021-es államfői választásig hivatalban maradhat. Luciano Fontana a legnagyobb napilap, a Corriere della Sera főszerkesztője szerint a választások buktatás helyett stabilitást adtak a kormánynak, amely most már a törvényhozási ciklus 2023-as végéig kitarthat. „A választás azonban rámutatott, hogy a jobbközép nagyon erős az országban” – vélte Fontana.

(MTI)

Címlapképen: Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke távozik egy szavazóhelyiségből az olaszországi részleges olasz önkormányzati választásokon és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről tartott népszavazáson Milánóban 2020. szeptember 21-én, a voksolások második napján. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Flavio Lo Scalzo

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te lényegében a saját, faék egyszerűségű gondolatmenetedet imádod. Amiből csak egy ilyen mondatra futja. A lényeg az, hogy vita helyett csak minősíteni a másikat, mert a vita már ingoványos lenne számodra.

2010 óta hülyeségnek bizonyul minden jövendölésetek, hogy az EU majd földbe döngöli Orbánt, és megszerzi nektek a hatalmat. Ehelyett eltűntel a süllyesztőben az egykori nagy kritikusok, Faymann, Renzi, Schulz, Vivien Reding és EP-s társaik. Az EU ténylegesen felelős vezetői, az állam- és kormányfők pedig nem fognak a minden felelősség nélküli, pusztán kirakatként működő EP szerint működni. Mert az EU államokból áll, nem pártokból. Charles Gati 2001-ben öt pontban jövendölte meg Orbán bukását, ötödikként megjelölve a polgárháborút, ami ugye nem a demokrácia kiteljesedése. Mára pedig a bolsevik gyökerű liberálisok, elődeikhez híven amint látjuk, ennek a pontnak a teljesítését próbálják előkészíteni, mert a jövendölés nem jött be. Vissza 1917-hez, nem csak itt, hanem világszerte.

A politikai jóslatok vagy bejönnek, vagy nem. De ha Olaszországban 20 tartományból 15-ben jobboldali többség van, akkor talán mindegy, hogy a mostani tartományi választások előtt ki mit jövendölt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés