Mikor akkor álmodhatunk állami korrupció nélküli országról?

2020. szeptember 21. 8:19

Haskó László
Magyar Narancs
A várbeli barlang-panoptikumba beköltözhetne párducos Árpád mellé, titánium-baltás Orbán vezér.

„Ám az ellenzék iránti minden bizalmunk ellenére arra is gondolni kell, hogy az Orbán jelenség ne ismétlődhessen meg. Annál is inkább, mert az ellenzék köreiben is bőven vannak olyanok, akik politizálásból óhajtanak élni, sőt jól élni. Az ifjú ellenzéki generáció (Momentum) ijesztő pragmatizmusa óvatosságra kell, hogy intse a poszt-orbáni alkotmányozást. Azt mindenképpen el kell érni, hogy mind az országos, mind pedig az önkormányzati politikában limitálva legyen a részvételi idő.

A két ciklus (8 illetve az önkormányzatban 10 év) látszik racionálisnak, de politikából élni ezen idő alatt se lehessen!  A népképviseletet valahogy az angolhoz hasonlóan kellene felállítani. Pártlisták nélkül, csak egyéni indulással. Kormánytagság csak képviselői mandátum birtokában lenne lehetséges.

A közigazgatás, a gazdasági élet és a politika összekeveredése – összefonódása maga a korrupció. Ezt a három entitást »földrajzilag« is el kell választani egymástól. A közigazgatás jelenlegi rendszere, amikor a minisztériumokban osztályvezetői szintig a párthűség a kinevezés oka, nem más, mint az intézményes állami korrupció biztosítéka. Csak akkor álmodhatunk állami korrupció nélküli országról, ha a közigazgatásban dolgozóknak nem a kormány a munkáltatója, ha ott vezető pozícióba kerülni csak pártoktól függetlenként, a szamárlétra megmászása után lehetséges. A gazdasági élet főszereplői és a politika informális, illetve perszonális kapcsolata a legveszélyesebb a demokráciára. Magyarországon ez még erős családi és baráti viszonyokkal is be van szennyezve. Amíg ez létezhet, tisztességes politikáról álmodni sem érdemes.

Ezt megszüntetni elég egyszerű volna: C típusú átvilágítás.

A földrajzi elválasztás nálunk azt jelentené, hogy a fővárosból kiköltöztetik az országos politikát és az állami közigazgatást. Ebből további előny származna: a budapestiek, a magyarok és a turisták szabadon látogathatnák a budapesti történelmi emlékhelyeket. És a várbeli barlang-panoptikumba beköltözhetne párducos Árpád mellé, titánium-baltás Orbán vezér.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd a ti kommunizmusotokban feloszlatjatok a Fideszt, foldonfutova teszitek azokat, akik nem szimpatikusak nektek, IFA-platora hanyjatok a nektek nem tetszo figurakat, titanium-eszu Hasko!

Az ellenzék lakajmediajanak fuggetlenobjektiv propagandistáját olvashattuk.

Még egy ilyen primitív embert. Titánium az anglicizmus, magyarul titán. Még ezt se tudja.
A többit is sorra lehetne venni (pl. a szamárlétrán felkerülő közigazgatási alkalmazottak tipikusan állam az államban játékot játszanának, egy idő után kitúrnak mindenki mást, aki más politikai nézettel bír, és csak nekik tetsző új embereket vennének fel - lásd USA, deep state), de sajnos nincs időm minden futóbolond nézeteinek az elemzésére.

Írod: "Ezt te is tudod jól, hogy nincs a Földön korrupció nélküli ország. A korrupció mértékében, módjában, kiterjedtségében, főleg haszonélvezőiben, stb. van "csak" különbség."
Így van!
Nem mindegy, hogy mi mennyi!
Nagy általánosságban/rágalmakat fröcsögve lehet beszélni a korrupcióról de az egyáltalán nem mindegy, hogy mi mennyi!
Tíz százalék alá csökkent Magyarországon az áfarés, vagyis száz beszedhető forgalmi adóforintból az adóhivatal több mint 90-et be is szed.
https://ec.europa.eu › commission › presscorner › detail
2019. aug. 7.
Az Európai Bizottság sajtóközleménye foglakozik az áfarés mértékével.
"Az áfarés annak a fokmérője, hogy mennyire hatékonyak az áfabefizetésre és az adószabályoknak való megfelelésre vonatkozó intézkedések az egyes tagállamokban, hiszen képet ad az adócsalás, az adókijátszás, az adókikerülés, a csőd, a fizetésképtelenség, valamint a számítási hibák okozta adóbevétel-kiesés mértékéről."
A jelentés 39. oldalán található: Table 3.17. Hungary: VAT Revenue, VTTL, Composition of VTTL, and VAT Gap, 2013-2017 (HUF million).
Ebből kiderül, hogy az áfarés Magyarországon 2017-ben 13,9% volt.
A jelentés a trendvonalak alapján 2018-ra 9%-ot prognosztizál. Ez ugyanakkora, mint Németország esetében.

"A közigazgatás, a gazdasági élet és a politika összekeveredése – összefonódása maga a korrupció."
Bizonyára ezért növekedtek az átlagbérek 9 év alatt a DUPLÁJUKRA...
A KEZDETI első év ÁLLAMCSŐDJE UTÁN...

Vén faszszopó bolsevik. Hogy dögölnél már meg, büdös szar.

"
A népképviseletet valahogy az angolhoz hasonlóan kellene felállítani. Pártlisták nélkül, csak egyéni indulással.
"

Meg a jó kurva anyjukat. Eddig amiatt ugattak, hogy nem elég arányos a rendszer, hogy nagyon a győzteshez húz. Miután nyernének, pont ezt erősítenék tovább? Ti itt többet nem kerülhettek hatalomra!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés