Amerikai demokraták az alkotmánybíróság bővítését ígérik

2020. szeptember 21. 6:48
Bővítenek, amennyiben most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét, de a demokraták győznének a választásokon.

Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát. Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben Donald Trump elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt alkotmánybíró Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után „az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére”.

Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás „nem demokratikus” és „egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának”.  Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor, szintén a Twitteren leszögezte: "Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt (McConnell) megszegi, akkor – amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban – el kell törölnünk az obstrukció intézményét és ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát".  A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.

A republikánusokhoz közelálló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében, amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását. A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. „Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében” – fogalmazott négy évvel ezelőtt Ruth Bader Ginsburg. Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.

(MTI)

Fotó: Ruth Bader Ginsburg amerikai legfelsőbb bírósági bíró halála miatt félárbócra van eresztve a nemzeti zászló a washingtoni Fehér Házon 2020. szeptember 19-én. Bader Ginsburg az előző nap, 87 éves korában hunyt el washingtoni otthonában. MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fékek és ellensúlyok, mi? Ami csak akkor kötelező érvényű, ha az ellenfélen kell számonkérni, amúgy a hatalomért semmi sem drága.
Ezek már rég nem demokraták, hanem neobolsevikok, csak most válik egyre nyilvánvalóbbá.

A Ruth Bader Ginsburg-ok haláluk után is uralkodnak, ehhez ragaszkodnak mindenáron.
Momentán katolikusoknál ez nem jellemző, momentán nem katolikusoknál alapelv...
Ma reggel gépi fordításban megnéztem az Infowars-t.
Nem örülök, de úgy tűnik, nem lehetséges megspórolni a bajt.
A Ginsburgok sohasem pihennek, a föld alól is uszítanak.
Nem javaslom senkinek, hogy USÁ-ba utazzon, de ez komoly.
Nem felmérhető, meddig, lehet jó esetben mondjuk 1 év.
De lehet akár 10 is, csak annyi a bizonyos: minél tovább tart, annál több gyúanyag torlódik össze, azaz: az idő előrehaladtával arányosan nőni fog a robbanás ereje.
A legrosszabb forgatókönyv: az USA folyamatos lepusztulása, az élet ottani ellehetetlenülése a Rothschild & Co.-t drasztikus lépésre sarkallja...
Kérdés: ha ez bekövetkezik, az életben maradottak, keresztények, katolikusok, fehérek, de fekete tisztességesek tudni fogják, kit kell felkutatni...?

ez kerem a fekek es ellensulyok lebontasa, diktatura epites, fuggetlen intezmenyek maguk ala gyurese stb stb
mindaz amivel ok szoktak vadaskodni, bar az igaz hogy mi is leszarjuk

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés