„Covid-adót” vetne ki az EU az uniós mentőcsomag visszatörlesztésére

2020. szeptember 20. 12:05
Brüsszelben már megindult a gondolkodás arról, miképp történjen a tagországoknak nyújtott mentőcsomag törlesztése. A Krónikának nyilatkozó Winkler Gyula uniós képviselő szerint az erre vonatkozó jelenlegi tervek felelőtlenek és a következő nemzedékeket is eladósítanák.

Hatalmas viták várhatóak a Krónikának nyilatkozó európai parlamenti képviselő szerint abból, hogy az EP új adókat vetne ki a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére kidolgozott megmentési csomagba foglalt hitel törlesztésére. Winkler Gyula erkölcsi kockázatot is emlegetett, hiszen a pénzösszegeket az országok ma használják fel, viszont a törlesztés 2028 és 2058 között zajlik majd: „Ma használjuk fel a pénzt, mert most van baj, de azt a következő nemzedék, a gyerekeink, unokáink fogják visszafizetni, tehát van egy erkölcsi kockázata. Csak akkor éri meg felvenni a hitelt, ha gazdasági szempontból azonnal hatásai lesznek: új munkahelyek jönnek létre, új infrastruktúra épül, megfinanszírozzuk a digitalizációt. Olyan intézkedéseket kell meghozni, melyek révén nem zuhanunk mélyebbre a válságba, hanem már jövő évben elkezdődik a kilábalás” – emelte ki. 

Hozzátette: „Az Európai Parlament most feldobott egy labdát. Minderről a következő években hatalmas viták lesznek, ám a folyamatot el kell kezdeni, hogy 2027-ig szülessen megoldás, és legyenek források, amiből törleszteni lehet a helyreállítási csomagra felvett kölcsönt.” 

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elszálló költségvetések, érdem nélkül szórt pénzek, eladósodás, kötvénykibocsátás, adóemelés. Fasza!

Nagy F betüre hajaz logó. F, mint Feri.

3D-s lett: Dobrev, Klein, Feri.

Volt már az ATM előtti időszakban, hogy péntekről szombatra kértem 10..20 rugót kölcsön hajnalban. Talán 3x. Szabadon választhatok most, hogy 8 év múlva 30 évig törlesztehetek, vagy vkim, miközben egy petákra sincs szükségem. Ögyes! Mindegy kire szavazok, meg kell adni.

Pontosan! Az Eurozóna megmentése érdekében bevonnak más tagállamokat. 40 évre. Vonják be Svájcot, Norvégiát! Lesz pár kedves szavuk hozzá.. Remélem az EP lesöpri a kötvénykibocsátást. Jogállamiság meg minden. Ki a fasz jegyzi le ezeket a frankó bondsokat? Nem 750 millió. 750 MILLIÁRD Evró! Semmi garancia, hogy 40 év múlva csuklóból bki is kifizeti. Akkor megint kötvénykibocsátás :)

Ez a közös hitel a jövő szempontjából egyben egy közös kötelezettség is. Ha más nem, ez majd egybetartja az úniót. Amelyik ország majd gazdasági okokból nem fog tudni törleszteni, sebaj, törlesztenek helyette mások, de cserébe majd több migránst kell annak az országnak befogadni. Ki van ez találva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés