A romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van

2020. szeptember 20. 19:48

Tőkés László
Facebook
Megrökönyödést jelentett számunkra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes múlt heti videóüzenetének az a passzusa is, amelyben az RMDSZ jelöltjeinek egyoldalú támogatására buzdítja az erdélyi magyar választópolgárokat.

 „NYILATKOZAT ÉS FELHÍVÁS

a romániai önkormányzati választások tárgyában

Az utóbbi időben templomaink és iskoláink – lásd Reményik Sándor vonatkozó versét – gyakran szolgálnak helyszínéül a szinte leplezetlen választási és pártpropagandának. Ennek lehettünk tanúi – példának okáért – a múlt vasárnapi ákosi (Szatmár megye) templomszentelésen, valamint a múlt hétfői nagyvárad-olaszi iskolai évnyitón. Utóbbi ünnepélyen oda nem illő módon kapott szót a templomban Cseke Attila bukaresti szenátor, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, Ákoson pedig Potápi Árpád, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár direkt módon korteskedett az RMDSZ önkormányzati jelöltjei mellett.

Sajnálatos, hogy templomainkban helyt nyer a választási kampány. Történelmi egyházaink az én püspökségem idején is messzemenően pártolták a nemzet ügyét, de nevesített formában szinte soha nem foglaltak állást pártpolitikai viszonylatban. Erre nézve jellemző a Csűry István püspök és Forró László főjegyző által minap kibocsátott királyhágómelléki Választási körlevél (lásd mellékelve), mely a képviselendő értékek kihangsúlyozásával egyetlen szóval sem említi a megválasztásra érdemes – magyar – jelöltek pártállását. Tudomásom szerint magyar anyaországunkban is elképzelhetetlen, hogy pártos választási felhívás hangozzék el templomokban és iskolákban.

Megrökönyödést jelentett számunkra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes múlt heti videóüzenetének az a passzusa is, amelyben nemcsak hogy az RMDSZ jelöltjeinek egyoldalú támogatására buzdítja az erdélyi magyar választópolgárokat, hanem ezzel együtt »esélytelennek«, illetve elvetendőnek minősíti a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, akik – példának okáért – az Erdélyi Magyar Néppárt vagy a Magyar Polgári Párt, illetve az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben indulnak a választásokon. A Sapientia online évnyitója alkalmából elhangzott beszédében Potápi államtitkár pedig már egészen a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásáig megy el, amikor kijelenti: »egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani«; pénteken megjelent interjújában pedig azt is hozzáteszi, hogy: kisebbségi téren »egymásnak ugrasztja az embereket (…) nem hatékony a többpártrendszer« (Krónika, 2020. szept. 18.).

A Reményik Sándor-féle »iskola« keretében szintén a Sapientia mint helyszín felhasználása visszatetsző, amikor is hivatkozott üzenetében Semjén miniszterelnök-helyettes az RMDSZ »számtalan eredménye« között sorolja fel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem »létrehozását«. Ezzel a valótlan állítással szemben tanúsíthatom, hogy 1999–2000 folyamán – éppenséggel az RMDSZ ellenzése mellett – az erdélyi magyar történelmi egyházak akkori elöljárói, püspökei hozták létre a Partiumi Keresztény Egyetemet és a Sapientiát, Orbán Viktor miniszterelnök hathatós támogatásával.

A miniszterelnök-helyettes üzenetében azt is említi, hogy: »az RMDSZ az egyetlen olyan párt, amelyik képes a magyarok megvédésére, a magyar érdek védelmére«. Ezzel szemben – példának okáért – fájdalommal állapíthatjuk meg, hogy az RMDSZ a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemünket, valamint igazságtalanul börtönben sínylődő székely testvéreinket, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt is képtelen vagy rest volt megvédelmezni. A sort folytathatnánk… Az idézett videóüzenetben Semjén Zsolt erdélyi származású Édesanyjára is hivatkozik, az RMDSZ oldalán. Az én drága Édesanyám és Édesapám szintén erdélyiek. Az Ő fiúkként én az EMNP jelöltjeire adom le szavazatomat. Mert hiszem azt, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Fidesz stratégiai partnere – nevében éppen ezért azzal a felhívással fordulok erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy szeptember 27-én mind szavazati, mind választói jogukkal éljenek!


Nagyvárad, 2020. szeptember 19.

Tőkés László
az EMNT elnöke”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne feledd, a mérhetetlen támogatottságú pártot vezető Tömjén Zsolti mindig azt mondja, amit Vezére számára előír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés