MSZP-társelnökök lettek az MSZP társelnök-jelöltjei

2020. szeptember 19. 16:30
Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választották az MSZP társelnökeivé szombaton – más társelnökjelöltek nem voltak. Bónusz: alelnök lett Gurmai Zita és Hegyi Gyula. Tóth Bertalan szerint „Magyarországon ma önkényuralom van, a Fidesz eltüntette a köztársaságot, felszámolta a jogállamot és kijelölte azt a szűk réteget, amely gyarapodhat; az uralkodó elit kizsákmányolja a többséget”, ezért az MSZP célja a kormányváltás.

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta az MSZP társelnökévé szombaton a párt online kongresszusa. A szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket.

Mészáros Tamás, a kongresszus szavazatszámláló bizottságának elnöke az MSZP Facebook-oldalán közvetített videóban azt mondta, a társelnökök megválasztását a 261 küldöttből 225 támogatta.

A párt elnökhelyettese Komjáthi Imre lett, a párt alelnökének Gurmai Zitát és Hegyi Gyulát választották.

A társelnökök, az elnökhelyettes, a két alelnök és az elnökség tagjai zárt listán szerepeltek, róluk egy szavazással döntött a kongresszus. Az elnökség tagjává választották Bárány Balázst, Bihal Dávidot, Eszik Bencét, Halmi Józsefet, Horváth Andrást, Király Józsefet, Pollreisz Balázst, Tóth Csabát, Tüttő Katát és Varga Lászlót.     

A választmány elnöke a korábban a posztot már betöltő Hiller István lett, őt 93 százalékkal választották meg, a 261 szavazatból 243-at kapott.

A kormányváltás a cél Kunhalmi szerint

Kunhalmi Ágnes megválasztása után azt mondta, a 86 százalék azt bizonyítja, hogy a párt egysége megkérdőjelezhetetlen és stabil az irányvonal: cél a 2022-es kormányváltás. Hozzátette: a nagy többség üzenet a többi ellenzéki pártnak is, hogy az MSZP stabil, egységes és megvan az ereje a 2022-es választáshoz. A társelnök szerint Magyarország utoljára az európai uniós csatlakozáskor hozott jó politikai döntést. De rá kellett jönni, hogy az EU nem oldja meg az ország minden problémáját, nem fog megmenteni minket – közölte Kunhalmi Ágnes. Úgy folytatta: „mi, magyarok megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól legközelebb 2022-ben”. Szerinte Magyarország jövője a szociális és zöld Európa megvalósításától függ, de az EU-nak is meghatározó, hogy Magyarország milyen irányt vesz. Az unió nem válságban, hanem átalakulóban van, az EU-t a föderális német állam mintájára kell átalakítani, európai megoldásra és nem amerikaira van szükség – szögezte le. Hozzátette: a migrációra, a menekültkérdésre és a klímaválságra olyan válaszokat kell keresni, amelyek az uniós polgárokra vannak elsődlegesen tekintettel.

Kunhalmi szerint a nemzeti együttműködés rendszere nem alternatíva, nem jelent megoldást Magyarországnak, uniós források nélkül az ország még rosszabb helyzetben lenne. Azt mondta, demokratikus és szociális fordulatot kell elérni, 2022-ben a negyedik magyar köztársaságot kell létrehozni. Közölte, az általuk képviselt szociális demokrácia programja azt jelenti, hogy csökkenteni kell a társadalmi különbségeket, tartós fizetésemelési programra, nyugdíjfelzárkóztatásra, átfogó, országos bérlakásépítési programra van szükség, valamint újra el kell érni, hogy tömegek szerezhessenek szakmunkás bizonyítványt, érettségit, nyelvvizsgát és diplomát. Kunhalmi Ágnes az ellenzéki pártok összefogása mellett érvelt annak érdekében, hogy egy jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével az egyéni választókerületekben, hogy egy lista és egy miniszterelnök-jelölt legyen. Elmondta, garantálják, hogy az MSZP a több mint félmillió szavazójával, az elmúlt harminc évben szerzett kormányzati tapasztalatával, erős szervezetével és a szociális demokrácia programjával hozzá fog járulni a 2022-es kormányváltáshoz.

Önkényuralom van Tóth szerint

Tóth Bertalan szerint a kongresszus döntései megerősítették az MSZP világos céljait, a kormány- és a korszakváltás szükségességét. Úgy értékelte, „Magyarországon ma önkényuralom van, a Fidesz eltüntette a köztársaságot, felszámolta a jogállamot és kijelölte azt a szűk réteget, amely gyarapodhat; az uralkodó elit kizsákmányolja a többséget”. Közölte, az MSZP programjának első pillére a demokrácia és a szabadságjogok, valamint a jogbiztonság és a jogállam helyreállítása, azt akarják, hogy a kormányváltók szövetsége közös programjának első pillére is ez legyen. Harcolnak a bíróságok függetlenségéért, a sajtó, a művészetek és az oktatás szabadságáért, azért, hogy megszüntessék az országban uralkodó félelmet – mondta.

Tóth feladatként jelölte meg az igazságtalanságok megszüntetését és egy esélyteremtő állam felépítését is. „Nem igazságos, hogy miközben az uralkodó elitnek még a gyerekei is kastélyokat vesznek, közben a hétköznapi fiatalok többségének a saját élet elkezdéséhez szükséges lakás is csak álom” – fogalmazott. Kitért a környezetvédelemre, bírálta a Balaton és más természetes vizek „gyarmatosítását”, a szélerőművek betiltását és a paksi beruházást. Úgy összegzett, olyan országot akarnak, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre, ahol nem kell félni az időskortól, nem kell félni a szegénységtől, ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus, ahol az emberek odafigyelnek egymásra és van szolidaritás.

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant kihívó nélkül választották az MSZP társelnökeivé, a hivatalos jelöltséghez szükséges jelölti listákat ugyanis csak ők nyújtották be határidőre.
 

(MTI)

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyula/Horn/!

Mit szólsz hozzá? Egy vidéki falusi alapszervezet különbeket tudott volna állítani, igaz? No, de erre a rövid időre. Feri, bonthatod a pezsgőt, ezekkel a tizedrangú kollaboránsokkal nem lesz nehéz dolgod........

Minél kisebb a párt, annál több az elnök. Ez egy politikai törvényszerűség.

Tóth Berci igazi húzónév. Priceless, ahogy a Kapitányt kihúzta az EP-ből. Gurmai és Hegyi et. a jövő embere. Kecskeházy női társelnök se tudott lenni. Most a Momentum veszprémi irodáját fogja hívogatni. Ha van olyan. 'Kapcsoljuk Párizst'.

Ez a harc lesz a végső.. Isetenem Ági még leszámol a fideszesek egy belső kártevő csoportjával röhögés nélkül..

"a valóságban azt jelenti, hogy EGY FIDESZESSEL SZEMBEN EGY DK-s legyen..."

Aki meg épp nem dobrevista, az a választás után átlép. A főpuccsistát sem lenyelni sem kiköpni nem tudják. Jákob is inkább már most nyeldekel. KariFeri a Városházán tele van Dobrev Kleinnel. Még be sem lépett, a cangáját fotóztatta, már ott voltak Dobrevék.

Tragikomikus előzmények után jönni fognak a pereskedések.

Ha az egyik társelnök azt mondja: csukja be az ajtót!, a másik pedig azt: hagyja nyitva!, akkor mi lesz végrehajtva?

Ma kipattant egy dugó a Klein villában a szatmári palackból

Az MSZP utolsó két vezetőjének fényképét láthatta a kedves publikum, ez kerül majd bele a történelemkönyvekbe.....Dávid Ibolya mellé......

Válaszok:
hátakkor | 2020. szeptember 19. 19:14

Öten akarnak a Dobrev listán lenni. Dobrev Klein nem most jött a hathúszassal. Nincs az h Feri hozza Fodor Gabikát meg Szabó Timikét apportban magával.. Jákobnak is kell egy bejutó hely.. Vadai mellé..

Tévedsz, már a lőrinci piacon is köpnek rá, a szocikra a az öregek.

Remek válasz. Köszönöm.

A tekintetek.....Marosán György-i ihletésűek, az úton végig kell menni......az MSZP-t be kell gyűrni Feri, a DK alá.....az árát mi már tudjuk, ott ülhetünk a következő ciklusban is a parlamentben. Elvtársak, nézzétek el nekünk, hogy cserben hagyunk titeket.....de élnünk kell.

Ági szemeiből a sunyiság égetően süt.......

Gondoltad volna, hogy ez a társelnök páros nyer? :-))))

Mesterházy nem is indult:-))))
Nem tisztem és nem is akarom védeni Mesterházyra, de nem fideszes. Nem is kéne a Fidesznek:-))))

Akkor már van aki 2022-ben leojtja a villanyt és becsukja az ajtót.

,,Kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc rendkívül tehetséges politikus.,,

Na ja!
Tehetséges! A trükközésbe meg az ország csődbe vitelébe.

,,Karácsony Gergellel nyerő párost alkotnak.,,

Na ja!
Az ország csődbeviteléhez kettőjüknek nem kell négy év, egy év alatt is teljesítik.

Vezetéstechnika, első osztály, második félév: az a vadászgép, amit ketten vezetnek, az lezuhan..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés