Lengyel kormányszóvivő: Kisebbségi kabinetet alakíthat a Jog és Igazságosság

2020. szeptember 18. 14:12
Az állatvédelmi törvény módosítása kapcsán alakult ki vita a koalíciós partnerek között. A PiS-frakció elnöke péntek délelőtti sajtóértekezletén kijelentette: a kormánykoalíció „gyakorlatilag nem létezik”.

„Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság” – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken a tervezett kormányátalakításról folytatott egyeztetések kapcsán.

Müller azt követően nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy a parlamenti alsóházban, a szejmben péntekre virradóra több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta a kormánypárti tervezetet az állatvédelmi törvény módosításáról.  A többi között a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform támogatásával mégis megszavazott, a szenátus elé kerülő jogszabály tiltja a szőrmeállatok tenyésztését, és csupán a hazai szükségletek kielégítésére korlátozza a rituális (kóser, halal) vágást.

A törvény a kisebb kormánykoalíciós pártok, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel állattenyésztők egy részét.

A törvény ellen a fő kormánypárt, a PiS 14 tagja is szavazott, köztük Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter. Müller szerint a szavazás „olyan mozzanat volt, amelyben tükröződtek az utóbbi hetek, hónapok kormánytáboron belüli vitái”. A szóvivő egyrészt az október elejére bejelentett kormányátalakítás körüli feszültségekre utalhatott, de kijelentése vonatkozhatott a nyár eleji kormánykoalíciós válságra is. Az akkor lemondott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Gowin (az Egyetértés elnöke) a parlamentben hozzájárult az eredetileg május elejére kiírt, végül júliusban megtartott elnökválasztás elhalasztásához. A kormányszóvivő szerint a fennálló helyzet többféleképpen megoldható, a PiS kisebbségi kabinetjének összeállítása mellett lehetséges az előrehozott parlamenti választás is. Müller – amint péntek reggel a PiS több más vezető politikusa is – aláhúzta: a kormánykoalíción belül folytatott kormányátalakítási tárgyalások leálltak.

A PiS-frakció elnöke, a szejm alelnöke,

Ryszard Terlecki péntek délelőtti sajtóértekezletén kijelentette: a kormánykoalíció „gyakorlatilag nem létezik”.

Közölte: a párt vezetése hétfőn dönt további lépésekről. A kisebb kormánykoalíciós tagok esetében a szavazási magatartásuk mellett Terlecki kifogásolta, hogy e tömörülések „egyre újabb elvárásokkal” álltak elő a kormányátalakítási tárgyalásokon. Az állatvédelmi törvénymódosítás ellen szavazó PiS-képviselők, köztük Ardanowski miniszter párttagságát Jaroslaw Kaczynski pártelnök péntek délután felfüggesztette. Terlecki korábbi bejelentése szerint a felfüggesztés eltávolítást is jelent a parlamentben, illetve regionális szinten betöltött tisztségekből.

A Szolidáris Lengyelországot jelenleg Zbigniew Ziobro igazságügyi, valamint Michal Wos környezetvédelmi miniszter képviseli a kormányban. Az Egyetértés soraiból Jadwiga Emilewicz tölti be a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri, Wojciech Murdzek pedig a felsőoktatási és tudományi miniszteri posztot. Az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után mindkét kispártnak csak egy-egy tárca jutna. A kormánytábor a 460 fős szejmben összesen 235 mandátummal rendelkezik, ebből 36 képviselő a két kisebb koalíciós párt tagja, a többiek – köztük a pénteken felfüggesztett 14 honatya – a PiS-hez tartoznak.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés