Az EU keményebben kíván fellépni a rasszizmus ellen

2020. szeptember 18. 14:57
Jourová szerint az EU-tagállamok nem lépnek fel elég szigorúan a rasszizmussal és a diszkriminácival szemben.

Az Európai Bizottság pénteken új cselekvési tervet mutatott be, amelynek segítségével keményebben kíván fellépni a „rendszerszintű rasszizmus” ellen az Európai Unióban. A tervet bemutató Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy Európában „vissza kell fordítani a rendszerszintű rasszizmus tendenciáit”. Kiemelték: az Európai Bizottság példát mutatva lép a tettek mezejére azáltal, hogy a sokszínűség jegyében felülvizsgálja humánerőforrás-politikáját.

Jourová hangsúlyozta, hogy az EU-tagállamok nem lépnek fel elég szigorúan a rasszizmussal és a diszkriminácival szemben. Az EU szilárd jogi kerettel rendelkezik a megkülönböztetés, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemhez, azonban hatékonyabb jogérvényesítésre van szükség. Dalli elmondta: senki nem születik rasszistának, hanem az egyén, a társadalomba való beilleszkedése, illetve a viselkedési minták felvétele folyamán válik azzá.

Aktív fellépést sürgetnek

„Nagyon fontos hogy elfelejtsük, amit megtanultunk, ami belénk rögződött, és azt sajátítsuk el, hogyan léphetünk fel a rasszizmus ellen” – hangsúlyozta. Dalli azzal a példával élt, hogy „a bűnözőkről a társadalom tagjainak van egy kialakult képük, és akkor válik rasszistává az ember, amikor e kép alapján viszonyul a tőle különbözőhöz”. Kiemelte továbbá, hogy nem elég hangoztatni a rasszizmusellenességet, hanem aktívan kell fellépni ellene.

Ez segít abban, hogy legyőzzük tudatos és nem tudatos előítéleteinket, és társadalmi változást érjünk el” – fogalmazott. A biztosok által bemutatott cselekvési terv biztosítani kívánja, hogy az uniós tagállamok teljes mértékben végrehajtsák a vonatkozó uniós jogszabályokat, különösen a bűnüldözés területén. Ezenkívül a brüsszeli bizottság kilátásba helyezte, hogy – egyebek között kötelezettségszegési eljárások révén – szavatolja a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló kerethatározat teljes körű és helyes átültetését és végrehajtását a tagállamokban. A brüsszeli testület emellett szakmai koordinátort nevez ki, aki folyamatos párbeszédet folytat majd az érdekelt felekkel és szervezetekkel, továbbá felszólítja a tagállamokat, hogy 2022-ig fogadjanak el cselekvési tervet a faji megkülönböztetés ellen.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Túl sokat foglalkoznak a kevésbé lényeges témával és túl keveset az EU gazdasági lemaradásával.
Helena Dalli pedig akkor lépne a tettek mezejére, ha lelépnek.

Már épp ideje, hogy az EU fellépjen.
Keményen, ahogy szokta. Kezdetnek, kitüntetni a Leszbosz szigeti gyújtogatókat.
Ja, már meg is kezdték a kemény fellépést:
"Repülőgépre szállnak a leégett Moria migránstáborból érkezett, kísérő nélküli kiskorú migránsok "

Vera Jourová Soros Jehovája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés