Nagyon hátra toltuk a második magyar védelmi vonalat

2020. szeptember 17. 16:07

Madár István
Portfolio
Egyáltalán nem ördögtől való a szórakozóhelyek nyitvatartásának a korlátozása. Sőt, az iskolai hőmérőzés sem, hiába tűnik kényelmetlennek. A védekezési stratégiával más gondok vannak.

„Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni küzdelem részeként tegnap újabb intézkedéseket jelentett be. Eszerint

  • kötelező lesz a maszk viselése a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási helyeken.
  • Októbertől lázmérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik.
  • A tesztekért semmilyen jogcímen nem lehet 19 500 forintnál többet kérni.
  • A szórakozóhelyeket este 11-kor be kell zárni.

Az új lépéseket hamar bírálatok érték, amelyek azonban inkább felületes ellenvélemények, mintsem a járványügyi stratégiát kikezdő kritikák. A kormány ugyanis a szelektív védekezés logikájának megfelelően halad előre. Ennek a lényege, hogy a súlyos gazdasági visszaesését (és az ezzel járó társadalmi károkat) elkerülendő nem általános lezárással, hanem szűkebb, célzottabb intézkedésekkel próbálja fékezni a járványt. Előbbi stratégia az emberek közötti interakciók általános leszorítására törekedett, utóbbi a járvány terjedése szempontjából kritikus területekre koncentrál és ott sem feltétlenül lezárással próbálja lassítani a vírus terjedését.

Lehet azon vitatkozni, hogy pont ezek a lépések a legszükségesebbek a sorban, de most, amikor a fiatalok a legfőbb vírushordozók, a 23 óra utáni korlátozás nem tűnik irracionálisnak, ahogy a jó szervezés mellett minimális fennakadással járó iskolai lázmérés sem. Ezekkel az intézkedésekkel a gond inkább az, mint az eddigiekkel is: jól látható, hogy három héttel korábban meghozva ezek sokkal nagyobb sikerrel kecsegtettek volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi is szégyelljük.

A Portfolio a legalja... immár fél éve nyomják a BRUTÁLIS, SOKKOLÓ, DRÁMAI stb. süketelést... aztán ugye már nem tudnak még keményebb jelzőket kitalálni, ha neadjisten rosszabodik a helyzet.

Berúgott. Vagy pozitív lett a covid-tesztje. Mindenkinek lehet rossz napja, az internettel az a szar, hogy rögzíti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés