Berlin egymilliárd eurós ajánlatot tett Washingtonnak az Északi Áramlat-2 megmentéséért

2020. szeptember 16. 14:28
Azért, hogy ne gördítsenek akadályt a megépítéshez. A németek lennének a fő haszonélvezők.

Az Egyesült Államokban kitermelt földgába szállítását elősegítő fejlesztések egymilliárd eurós (360 milliárd forint) támogatását ajánlotta fel a német szövetségi kormány a washingtoni vezetésnek az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezetékrendszer megmentése érdekében – jelentette szerdán a hírportálján a Die Zeit című német hetilap. A Die Zeit ismeretei szerint Olaf Scholz pénzügyminiszter augusztus elején előbb szóban, majd írásban is ígéretet tett Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek arra, hogy a kormány támogatja cseppfolyósított földgáz (LGN) fogadására alkalmas terminálok építését két északi-tengeri kikötőben – Brunsbüttel, Wilhelmshafen –, amelyeket könnyen el tudnak érni az Amerikából érkező LNG-szállító hajók.

Elkerülik Ukrajnát és Lengyelországot

Az írásban augusztus 7-én rögzített javaslat szerint a kormány egymilliárd eurós értékhatárig terjedő, „erőteljes támogatást” biztosít a fejlesztésekhez. Cserébe azt kéri az amerikai féltől, hogy ne gördítsen újabb akadályt az Északi Áramlat-2 befejezésének és üzemeltetésének útjába, és ne használja ki „a büntetőintézkedések már létező jogi lehetőségeit”. A Die Zeit felidézte, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya szankciókat helyezett kilátásba az Északi Áramlat-2 építésében közreműködő vállalkozásoknak. Mint írták, a washingtoni vezetést politikai megfontolások mellett gazdasági érdekek is mozgatják, igyekeznek az orosz gáz kiszorításával piacot teremteni az amerikai kitermelésű földgáznak Európában. Az Északi Áramlat-2 az orosz földgázt Németországba a Balti-tenger alatt – Ukrajna és Lengyelország megkerülésével – szállító Északi Áramlat földgázvezeték második vezetékpárja. Lefektetése 2018-ban kezdődött. A csöveket fektető hajók naponta nagyjából 3 kilométert haladnak előre az 1200 kilométeres nyomvonalon. A beruházás még 2020-ban elkészülhet.  

A németek jól járnának

Az Európai Unióba (EU) irányuló orosz földgázexportnak az ukrajnai mellett újabb útvonalat biztosító fejlesztés legfőbb haszonélvezője Németország, amely Nyugat-Európa fő földgázelosztó központjává válhat. A kormány kezdettől támogatta a fejlesztést, és igyekezett kivonni a politikai vitákból. Törekvésének sikere az orosz ellenzék legismertebb politikusa, Alekszej Navalnij ellen augusztus 20-án végrehajtott mérgezéses támadás révén veszélybe került, mert belföldön és külföldön is sokan sürgetik, hogy a beruházás leállíttatása legyen a válasz Moszkvának a merényletre. Az EU a gázfogyasztása nagyjából háromnegyedét importból fedezi. A legnagyobb beszállító Oroszország, amely a behozatal több mint 40 százalékát adja.

(MTI)

 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval az USA védelmi pénzt szed? Mi közük ahhoz, hogy a németek és oroszok hogyan üzletelnek? Adja el a jóval drágább palagázt akinek tudja, Európának az olcsóbb orosz gáz is megfelel. Az amerikai palagázra való áttérés is függőséget jelentene, még nagyobbat, mint az orosz irányú, Ráadásul az óceánon át kéne szállítani, ami ugye környezetszennyező.

Akkor nincsenek szankciók az oroszok ellen?:-)
Ezt lobbinak hívják?

Vagy néhány háttérbe szorult orosz oligarchának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés