Rendőrök előtt fenyegettek meg halálosan egy erdővédőt Romániában

2020. szeptember 15. 10:16
Nem kispályásokról van szó, hanem valódi famaffiáról – írta meg a Főtér.ro.

Egyre gyakoribb az, hogy környezetvédő aktivisták élő Facebook-bejelentkezésben rögzítik az őket ért atrocitásokat, így a nyilvánosság azonnal értesül arról, ha valahol balhé alakult ki a rajtakapott fatolvajokkal. Úgy lopják az erdőket, hogy közben tudják, senki sem meri megállítani őket, és nem riadnak vissza az erdészektől vagy a rendőröktől sem, nemhogy a környezetvédelmi aktivistától. (Emlékszünk még a máramarosi erdészre, akit maffiamódszerrel öltek meg? Eleinte még az ügyészek is azt állították, kizárt, hogy a famaffia tagjai az elkövetők, tíz hónap nyomozás után idén augusztusban bebizonyosodott, tévedtek).

A gyilkosság óta semmi sem változott Románia „érintetlen” erdei körül – melyek egyre kevésbé érintetlenek –, hiába szólalnak fel még a hollywoodi sztárok is a védelmükben. Szombaton az egyik aktivistát támadtak meg a fatolvajok, akik betörték kocsija szélvédőjét és halálosan megfenyegették. Mindez nemcsak a rendőrök szeme láttára, a Facebook nyilvánossága előtt történt.

A férfi, név szerint Daniel Bodnar a segélyhívószámon jelentette be a  vélhetően lopott fával megpakolt teherautót. A rendőrök az margineai erdészeti hivatalnál feltartóztatták a szállítmányt, közben két férfi kövekkel kezdte dobálni a bejelentőt, egyikőjük meglökdöste és halálosan megfenyegette az illetőt. A mintegy húsz percen át tartó jelenetet mindvégig élőben közvetítette a Facebookon. Többen azok közül, akik online figyelemmel követték az eseményeket, az erdészeti hivatal raktára körül gyűltek össze, hogy megvédjék az erdővédőt.

A rendőrök hivatalból eljárást indítottak. A faszállítmányért felelős céget 5000 lejre büntették azért, mert papíron nem egyeztek a számok, a sofőrnek 2800 lejes büntetést kell kifizetnie a teherautó túlterhelése, és 6000 lejt a súlymérés megtagadása miatt. A két agresszort vasárnap 24 órás őrizetbe vették – írta a Főtér.ro.

Kép forrása: Youtube

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés