Enyedi diktatúrázik, de közben elfogadta az egymilliárdos állami pénzt

2020. szeptember 15. 11:39
A Riporter műsor interjúja a filmrendezővel.

Enyedi Ildikó: Úgy tűnik, büntetésben vagyunk, elfogadom.

Riporter: Bocsánat, azt mondja, büntetésben vannak. Mennyire van büntetésben az az ember, aki egy filmet 600 millió forintból készíthet el, és itt pontosan Önre gondolok.

Enyedi Ildikó: Sokkal többet kaptam, az utolsó filmemre egymilliárdot kaptam. Nem én...

Riporter: Tehát ez a nem szabadság, illetve a diktatúra, ahol filmrendezőknek egymilliárd forintot adnak, miközben ők folyamatosan arról beszélnek, hogy diktatúra van az országban?

Enyedi Ildikó: Mindannyian összeadjuk. Az a dolga a kulturális kormányzatnak és az általa megbízott embereknek, hogy ebből érvényes kultúrát finanszírozzon. Erre kapták a megbízást. Én pedig végzem a munkámat.

(PestiTv)

 

Összesen 361 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek azt képzelik, hogy a közpénzek elosztásakor csak talpnyaló-visszaosztó kaphat????

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. szeptember 15. 12:22
marko11 | 2020. szeptember 15. 16:34

Pofám leszakad. 1 mrd forint az hány lélegeztetőgép?

Na, ez meg a másik...

Hogy is van az, hogy ha EU pénzeket kapunk, úgy kell gondolkodnunk, ahogyan azt előírják, de ezt mondhatjuk úgy is, hogy legyünk ideológiai talpnyalók.

Nem erről beszélt, hanem arról, hogy amikor Egyed átvette az Aranymedve díjat, elkezdte mocskolni a kormányzatot, aki adta a pénzt a filmjére.
Ilyet te láttál már díjátadón? Hogy köszönet helyett köpköd?
Nem azt mondta, hogy a Gyurcsány alatt egy fillért sem kapott, hogy filmet készítsen.

Szerinted nem aljas húzás volt ez tőle? Úgy jött ki, mintha az Orbán kormány nem adott volna neki.

Nem bizony. Úgyhogy ezek után éntőlem ez a nő egy fillért se lásson.

Én csak a Testről és Lélekről c. láttam tőle, meg a Terápiát.
Az előbbit csak én tudtam végig nézni, nekem tetszett.
A Terápia nagyon jó volt.
Akkor sincs olyan, hogy valakinek valami jár.
Ez a nő úgy van vele, hogy bármilyen hazug módon nyilatkozhat, akkor is jár neki a pénz, pedig egy nagy fenét jár.

Ez volt a veleje a mondanivalójának, jó lesz megjegyeznünk.

Mondj olyan filmet, amit a hatalom nyomására készítettek az Orbán kormány alatt.

Nana! Azért nem volt az olyan kiváló film.
A témája szokatlan. Lehet, hogy a többieké még rosszabb volt.

Aljas és pitiáner nőszemély.

Mi sem voltunk büszkék rá, egyből megutálta az ország nagy része.
Deutsch Tamás ki is osztotta ezt a szemétládát.

Hát, szerintem mikor négy népviseletbe öltözött, terebélyes hölgyet a szavazófülke nem behúzott függönyének jóvoltából háttal állva fotóznak, az nem igazán hátsó mutogatás. Szépek a hímzett hátú felsők.

Tudom, h. ez irónia, láttam a Simon mágust, nem is igazán tudom, mit akart vele Enyedi példázni, nagyon nem tetszett.Annyira nem érdekel, h. utána nézzek. Beszélő növények által megfejtett bűntény, majd élve eltemetkezés, versenyként mágusok között, szinte vicces.Budapestiul, tolvajnyelven, ahogy Sandor Erzsi mondta volt.

A lényeg, hogy Enyedi egyszerűen rosszul érzékeli a valóságot: ahol pluralitás van , demokratikus választások, hibátlanul működő jogrend, s főként, ahol a választók legnagyobb része támogató ítéletet mondott a kormányról, ott biztosan nincs diktatúra. Ez csak Enyedi csúnya fejecskéjében-gondolkodásában létezik.

Jó mondat volt, és betalált.
Fogalmazhatott volna keményebben is Deutsch Tamás.

Itt az idő, hogy az adófizető befejezze ezeknek a támogatását. Nincs jobb helye a pénzüknek?

állami pénz a mi pénzünk
nem értik
azt étik, hogy az Orbáné az Mészárosé (?!)

Igazad van barátom, visszaolvastam, valóban nem 'diktatúrázott', pedig bennem is ez maradt meg.

Nem mondta, hogy 'diktatúra', hanem ilyeneket mondott: "... ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el ..., alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt ..., egy félelmetesen abszurd országban élünk ...". Őszintén szólva ez sokkal rosszabb, mintha diktatúrázott volna, mert a diktatúrázásban van valami nagyotmondó bárgyúság, ám ilyeneket 'fejlődő országbeli' száműzött értelmiségiek, venezuelai kimenekülők, fatvával sújtott salmanrushdie-k szoktak mondani.

S a nyugati baloldali értelmiség és politika pontosan ilyen képet igyekszik rólunk rajzolni, ilyen érzéseket próbál Magyarország hallatán az átlagemberekben elültetni. Annál hitelesebben ez nem is történhetne, mint amikor egy sikeres magyar filmrendező szájából hangzik el, mennyire szégyenteljes és félelmetes hely az ő hazája. És hazajőve csodálkozik az egyébként kedves, szelíd, érzékeny és tehetséges rendezőnő, hogy hazaárulónak tartják a nyilatkozatát és megharagszanak rá régi barátai.

Mi meg nem értjük, hogy min csodálkozik. Az rendben van, hogy ellenzéki felfogású - ilyesmivel családon, rokonságon belül is együtt kell élnünk -, még az is elfogadható, ha erre kérdésre válaszolva külföldön utalást tesz, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy mit vet oda válaszul, milyen stílusban és érzelmi felhanggal. A politikai vélemény megalkotása ugyanolyan kidolgozottságot és árnyaltságot kíván meg egy entellektüeltől, mint a filmkészítés.

Enyedi Ildikó ebből a szempontból igazán tanulhatott volna Nemes Jeles Lászlótól, aki érezhetően szintén ellenzéki politikai gondolkozású, de elegánsan elkerülte azt a hibát, hogy számos nyilatkozata egyikében véletlenül is kicsússzon a száján olyan nyilatkozat, amellyel megalázta és megsértette volna a politikai színtér másik oldalán álló magyarokat.

A baloldali kormányzás 12 éves időszakában mi is úgy általában félelmetesen abszurdnak, egyoldalúnak és gyakran a demokratikus működéssel ellentétesnek éreztük, 'ami az országban zajlott'. Ám tudomásul vettük, hogy azokra a kormányokra szavazott a társadalom többsége. Még Gyurcsányt is kibekkeltük, pedig az a kiszivárgott beszéd elég világosan bizonyította, mit is gondoltak ők valójában a demokráciáról. (Enyedi Ildikónak persze nem volt módja azokban az években a szégyenéről és a félelmeiről nyilatkozni Berlinben, mert filmet sem készíthetett.)

Nem tudom, milyen ellenzéki nagy művészeket támogatott az 50-es években a sztalinista diktatúra, ám arra egész biztosan nem volt lehetőségük, hogy Nyugaton vagy akár Budapesten sajtóbeszélgetés során elpanaszolják az 'ország abszurd helyzetét'. Aligha valószínű, hogy pl. Kodály Zoltán elmondta Rákosi Mátyásnak, hogy ő egy nagy ellenzéki művész és köszöni szépen a támogatást.

A magam részéről, mint NER-birka, vagy hogy szoktátok mondani, csak egy kis emberi méltányosságot és történelmi arányosságot szeretnék kérni Enyedi Ildikótól és a többi félelmetesen szenvedőtől, és azt, hogy ha le akarják váltani a NER-t, akkor dolgozzanak keményen, úgy ahogy Orbán és mi tettük, és győzzék meg azt a sok hülye magyart, hogy szavazzanak ismét gyurcsányferiékre.

Orbán azok fenekét nyalja, akik egy kanál vízben megölnék, ha erre módjuk lenne. Nincs kultúrpolitikája, belpolitikája, médiája nulla. Egyedül a külpolitika tud érdemi dolgokat felmutatni.
22-ben nagy bukta lesz. Erről beszél sok konzervatív gondolkodó
az utca emberétől az értelmiségig. Nincs tömegkapcsolat, a Momentum a tizenéveseket sorozza a zászlaja alá. Indult a Pesti TV, hát jót röhögtem, a beszélni sem tudó Stefka ott van a stábban. Ma a paláverben kiderült, az emberek azt sem tudják, hogy lehet ezt a csatornát fogni. A betelefonálók egymásnak adták az ötleteket, újraindítás, meg a többiek. Stefka, majd a Digi megjavul, s felveszi a csomagba. Kész röhej az egész indulás.

A kb. három értelmes betelefonáló egyikére, a zsidóságát és magyarságát egyként büszkén felvállaló Reiner Péterre ez a tehetségtelen rászól, öt perc, míg a mikrofonba fél órán át üvöltöző Kőrösi Pétert számára nincs időkorlát.

valaki szólna már Viktornak, hogy képtelenek felvenni a kesztyűt, nem tudják megszólítani a fiatalokat, de nem foglalkoznak saját szavazóikkal sem. Minden nagyon szép, minden nagyon jó, Stefka is azt mondta ma, hogy nyugi, megvan a kétharmad.........További szép álmokat a kolostorban......

Viktor!

A harmadik ciklusban sem sikerül megszülnötök a Hunyadi filmet, s a többieket, a helyedben nekem égne a bőr a képemen.......

Egyetértek Veled, majd biztosan Te is megkapod a magadét, leszel defetista, áruló, szóval minden.

A Fidesz elhízott, biztos jólétben élő politikusai, a választóikra csak négy évente kíváncsi parlamenti képviselői nem jelentenek vonzerőt a fiatalok számára. Egyszerűen nincs stratégiájuk a 22-es választásokra, a meghatározó fiatal választói réteg megnyerésére.

A harmadik ciklus felénél kezdenek el a média fontosságáról elmélkedni. A Karc FM, Paláver című adása kész cirkusz, hol SMS-t nem lehet küldeni, hol a műsorvezetőt nem hallják a betelefonálók, akik műszaki tanácsokkal próbálnak segíteni. Egy kupleráj az egész, s nincs aki rendet teremtsen, hozzáértő műszakiakat alkalmazzon.

Gyere be esténként a Belvárosba, a Duna-korzóra, szagolj bele a momentumos életérzésbe, hangulatba. Konzervatív, agglomerációs ismerőseim gyermekei tekerik itt a pedált, s kiröhögik a fideszes ősöket.

A kormány valóban sokat tesz a családokért, de a fiatal generációt pont ez érdekli a legkevésbé. Valóban, Viktor elfelejtett a választók széles skálája nyelvén beszélni. A Fidesz, a kormány tehetségtelen az érzelmi faktorok megragadása terén.

A stadionoktól magam is begurulok, különösen, amikor mellé teszem a magyar foci teljesítményét, valamint a nézőszámokat. S van számos magas labda, amit Viktor, a kormány adott fel, s lassan ad fel naponta.

Az ellenzék bohócot csinál Viktorból, a parlamentben is, aki nem tud, akár Navracsics intelligenciájával reagálni. Viktor kilőtte Lázárt, s helyette ott van egy beszéd közben elalvó, unalmas Gulyás.

Az is tény, hogy jelentős korrupciós ügyet legutóbb a szocik tártak fel, s vitték bírósági szakaszba. A saját portájukon. Orbán mikor lépte meg ugyanezt? Mert az Ő táborában is ott vannak a gazemberek, a tolvajok, a csalók. Miért nem statuál példát?

Az egész kultúra- film, színház, irodalom - nem létezik a Fidesz számára. Pedig többek között ezzel fogják őket 22-ben megverni.

S nincs idő tötyörögni, az ellenfél-ellenség egészpályás letámadást alkalmaz, a Fidesz csak nyöszörög, bukdácsol, retirál, képtelen felvenni a kesztyűt. Lásd az SZFE ügyét is.

Amennyiben nem térnek észhez, nem hoznak létre egy, a választásokra már most készülő alkalmas, értelmes törzset, akkor el fognak vérezni. Amitől Ők még jól fognak élni, de maguk alá temetik saját szavazóikat. Biztos, hogy minden politikus Kőrösieket szeret hallani, a demagógiájukat, a győzelmi jelentéseket. Rákosi is ezt kedvelte.....

Nem tudlak cáfolni semmiben sem. Mit gondolsz, Orbán olvassa a hozzászólásodat, vagy olyan munkatársa, aki el is meri ezt neki mondani?
Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az Összefogás kísértete járja be Magyarországot, ami, ha nem történik nagyon gyorsan változás - olyanokra gondolok, amik láttatnák végre az emberekkel, hogy van kormányuk és a konzervatívok vannak hatalmon , egy héten belül megnyílik az új SZFE, csak egy példa, az egyetemről kirúgják a felforgató oktatókat, mielőtt a falusi általános iskolák is fellázadnának a kormány ellen, stb -maga alá fogja temetni a Fideszt, ami önmagában nem jelent semmit, de magát az országot.S nem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés