Donald Trump: A palesztinok végül csatlakozni fognak a békemegállapodáshoz

2020. szeptember 15. 17:57
„Béke lesz a Közel-Keleten butaság és lövöldözés nélkül” – szögezte le az amerikai elnök.

A palesztinok végül csatlakozni fognak a békemegállapodáshoz – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök kedden reggel a Fox televíziónak az Izrael, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti békemegállapodás aláírása előtti órákban nyilatkozva.

Az amerikai elnök kifejtette: a térségben olyan folyamat kezdődött el, amely erősíti egyes államok gazdasági és politikai kapcsolatait, s az Izraellel most diplomáciai viszonyt létesítő Perzsa-öböl menti államok a palesztinok pénzügyi és politikai támogatói is, s ezért lát reményt arra, hogy a palesztinok csatlakoznak a békefolyamathoz. „Ha ez nem így lesz, akkor kimaradnak” – szögezte le, hozzátéve, hogy „a palesztinokkal nagyon nehéz tárgyalni”.

Trump megjegyezte, hogy korábban jelentősen csökkentette az Egyesült Államok palesztinoknak nyújtott anyagi segítségét, s ezt a politikát a jövőben is folytatja. „A palesztinok végül szintén csatlakozni fognak (a békefolyamathoz), és béke lesz a Közel-Keleten butaság és lövöldözés nélkül” – szögezte le.

Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója – akit elemzők a közel-keleti béketerv egyik megalkotójaként tartanak számon – az NBC televíziónak nyilatkozva kedden reggel úgy vélekedett, hogy a mostani békemegállapodások „az izraeli-arab konfliktus végének kezdetét” jelentik.

Kushner szerint ezek a megállapodások „hosszú távon teszik stabilabbá az egész Közel-Keletet”. Leszögezte azt is, hogy álláspontja szerint a palesztin-kérdés rendezése „nem olyan komplikált”, mint azt sokan gondolják.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés