A Trump-kormányzat kiutasíthat egyes, védett migránsokat

2020. szeptember 15. 18:48
Érvelésük szerint a védettség már nem jogos, mert a kibocsájtó országok már biztonságosnak tekinthetőek.

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság döntése értelmében az amerikai kormány kiutasíthat egyes, eddig védettséget élvező migránsokat az Egyesült Államok területéről. A döntés négy ország – Salvador, Haiti, Nicaragua és Szudán – állampolgáraira vonatkozik, akik eddig az országaikban uralkodó humanitárius helyzet miatt élveztek védett státuszt.

Döntésével a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette egy San Franciscó-i szövetségi bíró korábbi határozatát, amely – az érintettek Egyesült Államokban született és már amerikai állampolgárságú gyermekeinek perkeresete nyomán – éppen e védett státuszra hivatkozva tiltotta meg e négy ország állampolgárainak kiutasítását. A döntés mintegy 300 ezer embert érint.

Donald Trump elnök kormányzatának érvelése szerint a védettség immár nem jogos, mert ezek az országok, ahol valaha háborús viszonyok uralkodtak, mára már biztonságosaknak tekinthetőek.

Érvelésében a fellebbviteli bíróság a többi között kifejtette, hogy a védett státusz megszüntetéséről hozott kormányzati döntés nem kapcsolható össze Donald Trump amerikai elnök 2018-ban tett, egyes jogvédő szervezetek által vitathatónak ítélt bevándorlásellenes kijelentésével.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civilszervezet – amely az érintettek gyermekeinek perkeresetét támogatta – közleményben reményét fejezte ki, hogy a négy ország állampolgárainak kiutasítására a közeljövőben nem kerül sor. A közlemény emlékeztetett arra is, hogy ezek az emberek hosszú évek óta élnek az Egyesült Államokban, és gyermekeik már amerikai állampolgárok.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés