Lezárult a jelölés az MSZP-ben: Mesterházyt elindulni sem engedték

2020. szeptember 14. 20:59
Kunhalmi és Tóth Bertalan a két társelnökjelölt – közölte a jelölőbizottság vezetője hétfőn.

Lezárult a jelölés folyamata az MSZP-ben: Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Tóth Bertalan pártelnök a két társelnökjelölt – közölte a jelölőbizottság vezetője hétfőn az MTI-vel. Szekeres Imre elmondta azt is, a koronavírus-járvány miatt online tartják meg szombaton a tavasszal elhalasztott, soron következő tisztújító kongresszust.

A politikus elmondta, a párt elnöksége a járványhelyzet miatt múlt szerdán döntött úgy, hogy online tartják meg a kongresszust. Ezt követően a jelölőbizottság határozott arról, hogy az alapszabályban lévő lehetőségek közül, melyik szavazási módot választja – magyarázta Szekeres Imre. Hozzátette: a küldöttek a testületek tagjairól zárt listákon szavazhatnak, így egy-egy szavazással eldőlhet azok összetétele.

A hétfői határidőig két lista érkezett

A jelölőbizottság elnöke elmondta, csütörtökön közölték a jelöltekkel, hogy zárt listás lesz a voksolás, amit ők el is fogadtak. Listát kellett benyújtani a 15 fős elnökség, az újonnan felálló 5 fős felügyelőbizottság, valamint a szintén 5 fős fegyelmi tanács tagjairól – mondta.

Mesterházy Attila nem nyújtott be listát

Szekeres Imre közölte, a hétfő határidőig két lista érkezett, az egyik Kunhalmi Ágnestől és Tóth Bertalantól, a másik Havas Szófia egészségpolitikustól. Az első megfelelt a szabályoknak, a második azonban nem, mert a jelöltek közül sokan nem vállalták a jelölést – ismertette. Hozzátette: nem nyújtott be listát Mesterházy Attila volt pártelnök, akinek jelölést korábban támogatta a bizottság. Beszámolt arról is, hogy a választmányi elnöki posztra egy jelölt van: Hiller István, az Országgyűlés alelnöke.

A kongresszust online tartják meg

A szombati kongresszuson elfogadják azt a választási programot, amelyet az MSZP vezetésének az ellenzéki pártokkal történő tárgyaláson képviselni kell – ismertette Szekeres Imre. A kongresszust – amelyen 299 küldött, valamint több mint 200 meghívott vesz részt – a Zoom nevű programon tartják – jegyezte meg. Szekeres Imre azzal indokolta, hogy nem halasztották el a tanácskozást, hogy szeptember 20-án lejár a párt vezetőinek mandátuma. Így képviselet nélkül maradhatott volna például a bíróságon az MSZP – mutatott rá.

Az MSZP eredetileg nyáron tartotta volna kétévente kötelező tisztújító kongresszusát, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a tisztújítást. Nyáron a jelöltek online döntöttek arról, hogy módosítják a párt alapszabályát és bevezetik az MSZP-ben is női és férfi társelnöki posztot.

(MTI)

Címlapkép: Molnár Gyula és Mesterházy Attila az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a társelnöki bohóckodás méltó zárszó az MSZP dicstelen történetében...

Online "kékcédulás" választás lesz. S persze, ami előtte történt a Pest megyei szervezetek feloszlatásával, az is a komcsi hagyomány felmelegítése volt.

Persze az az igazán érdekes kérdés, hogy vajon mi lehet a motivációja azoknak, akik egy egyértelmű bukóban levő párt vezetését akarják átvenni. Valahogy mindig akad pár ember, aki lelkesen asszisztál ehhez. Ekkora pénz lehet benne?

De ez ennyire jól fizet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés