A civilek nélkül nem megy

2020. szeptember 14. 8:14

Barát József
168 Óra
Hiába hiszi a hatalom, hogy a központosított rendszer mindenható. Nem az.

„A szegénységnek gyermekarca van – írta egy tanulmányban Ferge Zsuzsa. Ne legyen illúziónk: a legszegényebbek esetében ez az arc, ez a gyermektekintet a 2010-es években egyre elgyötörtebb lett. Tény: az elmúlt években a jövedelmek növekedése emelte a magyar gyermekek többségének életszínvonalát, a széles körű ingyenes gyermekétkeztetés bevezetése elérte az iskoláskorú gyerekek 90 százalékát. Eredmény. Olyan eredmény, amelynek azonban nehéz örülni, tudva, hogy az alsó egytized helyzete 2014 óta megint romlik. Azokban a családokban, ahol a mediánjövedelem (jelenleg 161 ezer forint körüli összeg) 40 százalékánál kevesebb a bevétel, 2017-ben már 125 ezer gyerek élt. Ezekben a háztartásokban havonta 32 ezer forint jut egy személyre. Persze, hogy nem telik könyvre, gyógyszerre, szemüvegre, de húsra, zöldségre, gyümölcsre sem. Lisztre és tüzelőre is alig, mert a családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett, csak vásárlóértéke zuhant a pincébe. Magyarországon az ország gyermekeinek több mint fele a legszegényebb harmad családjaiban nevelkedik. Hölgyek, urak! Ők a jövő.

A minisztérium pökhendien megírta a civilek által működtetett iskolák vezetőinek: ha ők nem tudják működtetni az intézményeiket, akkor az állam kész fenntartásba venni őket. Fogadjunk, hogy erről nem kérdezték meg Vecsei Miklós miniszterelnöki biztost, aki 67 faluban vív szélmalomharcot a mélyszegénységgel. Aki pontosan tudja, hogyan öröklődik a nyomorúság. Hogyan tartozik hozzá az elszegényedett falvak életéhez az áramlopás, az uzsora, a boltocskázás. Aki tudja, hogy egyes falvakban több a veszedelmes falkákba verődött kóbor kutya, mint az iskolás, hogy nem érdemes a széthordott templomot újjáépíteni, míg ahhoz az ott élők maguktól hozzá nem fognak. A miniszteri biztos teológus, egyben a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, tud valamit, amit a hivatalnokok nem: a civilek nélkül ez a munka nem végezhető el. Pont.

Hiába hiszi a hatalom, hogy a központosított rendszer mindenható. Nem az. Életek százezrei, generációk folynak ki a rései között. Mert állandó jelenlét, együttérzés, elköteleződés, áldozatvállalás nélkül ez nem megy. Anélkül, amit a civilek tudnak, az államhatalom meg nem. Ez szolgálat. És mindnyájunknak rosszabb lesz, ha ezt az apparátcsikok nem veszik észre. Talán még az ő unokáiknak is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gyermekszegénység a családok szegénysége. Ezért nem helyes ezeket a családokat a segélyekkel ebben az állapotban konzerválni. Ezért van szükség arra, hogy ők is dolgozzanak, még ha erre talán nem is képesek mentális, pszichés állapotuk miatt. Nincs munkaszocializációs hátterük, hogy elegánsan mondjam. De ezt meg kell, lehet teremteni. A következő nemzedékekben mindenképp. Ehhez meg iskolába kell járni, hogy legyen piacképes végzettség. Mondjuk legyenek varrónők, szobafestők vagy kőművesek. Mert ha ezek lesznek, akkor nem biorobottá válnak, hanem önmagukat ellátni képes kereső felnőtté. Ez pedig nagy előrelépés. Ezért van szükség az ingyen tankönyvre és étkeztetésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés