Magyar Nemzet: Miért veszítette el a Klubrádió a frekvenciáját?

2020. szeptember 12. 8:24
A lap szerint a médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát, ami nem egyedülálló dolog: 2019-ben négy ilyen eset volt.

A médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát, ezért újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia. Nem igaz, hogy az ellenzéki médium soha többé nem sugározhat – írja a Magyar Nemzet.

A lap rámutat: a médiatanács közleménye szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A Magyar Nemzet szerint a Klubrádió hat esetben követett el jogsértést a médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán:

  1. 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba;
  2. 2014-ben megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  3. 2015-ben nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét;
  4. 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit;
  5. 2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  6. 2017. március 27. és május 31. között pedig ismét megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az NMHH emlékeztetett: az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul is vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette. A Klubrádió viszont pénteken úgy reagált: „a rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében”, „a Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvenciaszerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként”.

A rádió azon érvelése, miszerint még soha nem kapott nagy összegű bírságot, rendkívül érdekes, hiszen az NMHH konkrétan arra hivatkozott, hogy a Klubrádió a médiatörvény rendelkezéseit ismételten szegte meg, ezért bukták a jogosultság megújítását” – írja a Magyar Nemzet, rámutatva: nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát, csak 2019-ben ilyen ok miatt négy rádió médiaszolgáltatási jogosultságát sem újították meg.

Hozzáteszik: „A 92,9 MHz-re a balliberális oldal kedvenc rádiójának szolgáltatója is pályázhat, és az ismételt törvénysértés ellenére ezt meg is tették. Az üldöztetést ráadásul mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – lapunk információi szerint – példátlan módon, minden más rádiótól eltérően a Klubrádió tíz éven keresztül (2011-2021 között) szólhatott ingyenesen.”

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ezt összevetjük azzal, hogy az elmúlt időkben a pártok gazdálkodásában is sok volt a szabálytalanság, a CEU és az SZFE sem igazodott a törvényekhez, akkor az körvonalazódik, mintha szándékos szabályszegéseket láthatnánk, amelyek természetes módon vezetnek szankciókhoz. A szankciók miatt pedig már lehet diktatúrát kiáltani, főleg azok felé, akik nem tájékozottak, nem látják az összefüggéseket. Akik mondjuk baráti szívességből a tenyerükre írják, hogy Free SZFE, de fogalmunk sincs az egésznek a hátteréről. Ezt látjuk most a Klubrádiónál is.

Ezzel együtt én meghagynám nekik a frekvenciát. Mártírként hatásosabbak lehetnek, mintha működnének,

Válaszok:
pollip | 2020. szeptember 12. 9:15

Meg nyerhetnek is. Írjanak jó pályázatot.
Azért az első pont elég durva törvénysértés.
Jó, hogy nyilvános az indoklás.

A CEU-nak derogált az a szabályozás, ami többi itt működő egyetemnek megfelelt. Az SZFE szintén nem akar elfogadni egy olyan modellt, amelyik hét másik egyetemnél már elfogadott módon működik. A Klubrádió többszöri szabályszegése a médiatörvény szerint szankciókat von maga után.

Az álnaiv kérdésed után én kérdezem, mit nem értesz ezekből?

Azt hiszem ezt a folyton mantrázott függetlenséget pont azzal járatják le, hogy az ellenzék kommunikációja szerint, amikor érvelni kell, akkor csak a jobboldal van, meg a függetlenek. Mi a baj, talán szégyellik az irányultságukat?

A Médiatanács törvények alapján dönt, ennek ellenkezőjét az érintettek sem állították. Viszont a mára annyira divattá lett kisebbség és áldozatkultuszba jól beleillenek a szándékos szabályszegéseket követő mártírkodások. Ahogyan azt már leírtam.

A Klubrádiót pedig nem zárják ki a pályázati lehetőségekből.

A fenét, egyszerűen a pénzorientáltak:
"példátlan módon, minden más rádiótól eltérően a Klubrádió tíz éven keresztül (2011-2021 között) szólhatott ingyenesen.”
Ez a bajuk, hogy ingyenesen.
Ők, Bolgárék felsőbbrendűek, ez köztudott, következésképp mint ilyenek, jogosultak az államtól kapott külön pénzekre, az, hogy ingyen adnak, az természetes.
Mint ahogy az is, hogy különlegesként különleges eljárásra jogosultak: pénzre, az ingyen adás mellé...

van olyan agyhalott, aki elhiszi, hogy a fenti indokok miatt kell elhallgatnia az utolsó ellenzéki hangnak?
azért most már pártunk és kormányunk hátra dőlhetne, évtizedekre bebetonozta magát
most már a vírus ellen kellene harcolnia, de nem állig fegyverben, hanem orvosokkal(ha van még, aki itt maradt)

Igen, de a Klubrádiónak az ingyenesség mellé - külön pénz járna, plusz bónuszként.
Mert ők... ők.

Indulhatnak,...senki nem tiltotta meg számukra a pályázást.
Ennek ellenére elégedetlenkednek, miért?
Két dolog lehet, mint általában az elégedetlenség oka: a nő és a pénz.
Én a másodikra tippeltem, de lehet, hogy DrágaBolgárúréknak a pénz mellé nő is kellene...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés