Magyar Nemzet: Miért veszítette el a Klubrádió a frekvenciáját?

2020. szeptember 12. 8:24
A lap szerint a médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát, ami nem egyedülálló dolog: 2019-ben négy ilyen eset volt.

A médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát, ezért újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia. Nem igaz, hogy az ellenzéki médium soha többé nem sugározhat – írja a Magyar Nemzet.

A lap rámutat: a médiatanács közleménye szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott.

A Magyar Nemzet szerint a Klubrádió hat esetben követett el jogsértést a médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán:

  1. 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba;
  2. 2014-ben megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  3. 2015-ben nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét;
  4. 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit;
  5. 2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  6. 2017. március 27. és május 31. között pedig ismét megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az NMHH emlékeztetett: az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul is vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette. A Klubrádió viszont pénteken úgy reagált: „a rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében”, „a Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvenciaszerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként”.

A rádió azon érvelése, miszerint még soha nem kapott nagy összegű bírságot, rendkívül érdekes, hiszen az NMHH konkrétan arra hivatkozott, hogy a Klubrádió a médiatörvény rendelkezéseit ismételten szegte meg, ezért bukták a jogosultság megújítását” – írja a Magyar Nemzet, rámutatva: nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát, csak 2019-ben ilyen ok miatt négy rádió médiaszolgáltatási jogosultságát sem újították meg.

Hozzáteszik: „A 92,9 MHz-re a balliberális oldal kedvenc rádiójának szolgáltatója is pályázhat, és az ismételt törvénysértés ellenére ezt meg is tették. Az üldöztetést ráadásul mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – lapunk információi szerint – példátlan módon, minden más rádiótól eltérően a Klubrádió tíz éven keresztül (2011-2021 között) szólhatott ingyenesen.”

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ezt összevetjük azzal, hogy az elmúlt időkben a pártok gazdálkodásában is sok volt a szabálytalanság, a CEU és az SZFE sem igazodott a törvényekhez, akkor az körvonalazódik, mintha szándékos szabályszegéseket láthatnánk, amelyek természetes módon vezetnek szankciókhoz. A szankciók miatt pedig már lehet diktatúrát kiáltani, főleg azok felé, akik nem tájékozottak, nem látják az összefüggéseket. Akik mondjuk baráti szívességből a tenyerükre írják, hogy Free SZFE, de fogalmunk sincs az egésznek a hátteréről. Ezt látjuk most a Klubrádiónál is.

Ezzel együtt én meghagynám nekik a frekvenciát. Mártírként hatásosabbak lehetnek, mintha működnének,

Meg nyerhetnek is. Írjanak jó pályázatot.
Azért az első pont elég durva törvénysértés.
Jó, hogy nyilvános az indoklás.

A CEU-nak derogált az a szabályozás, ami többi itt működő egyetemnek megfelelt. Az SZFE szintén nem akar elfogadni egy olyan modellt, amelyik hét másik egyetemnél már elfogadott módon működik. A Klubrádió többszöri szabályszegése a médiatörvény szerint szankciókat von maga után.

Az álnaiv kérdésed után én kérdezem, mit nem értesz ezekből?

Azt hiszem ezt a folyton mantrázott függetlenséget pont azzal járatják le, hogy az ellenzék kommunikációja szerint, amikor érvelni kell, akkor csak a jobboldal van, meg a függetlenek. Mi a baj, talán szégyellik az irányultságukat?

A Médiatanács törvények alapján dönt, ennek ellenkezőjét az érintettek sem állították. Viszont a mára annyira divattá lett kisebbség és áldozatkultuszba jól beleillenek a szándékos szabályszegéseket követő mártírkodások. Ahogyan azt már leírtam.

A Klubrádiót pedig nem zárják ki a pályázati lehetőségekből.

van olyan agyhalott, aki elhiszi, hogy a fenti indokok miatt kell elhallgatnia az utolsó ellenzéki hangnak?
azért most már pártunk és kormányunk hátra dőlhetne, évtizedekre bebetonozta magát
most már a vírus ellen kellene harcolnia, de nem állig fegyverben, hanem orvosokkal(ha van még, aki itt maradt)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés