Migrációs nagykövetet nevezett ki Dánia

2020. szeptember 10. 14:12
Azon fog munkálkodni, hogy mielőbb egy vagy akár több befogadóközpont jöhessen létre a migránsok számára az Európai Unió területén kívül.

 A dán kormány migrációs nagykövetet nevezett ki, aki azon fog munkálkodni, hogy mielőbb egy vagy akár több befogadóközpont jöhessen létre a migránsok számára az Európai Unió területén kívül – jelentették be csütörtökön Koppenhágában.

A migrációs nagykövet, Anders Tang Friborg feladata az lesz, hogy találjon olyan országokat, amelyek hajlandóak helyet adni befogadóközpontoknak a menedékkérők részére, illetve megtalálni azokat az államokat, amelyek osztják Dánia nézeteit egy új európai menekültpolitikát illetően. Jeppe Kofod külügyminiszter közleményében kifejtette: Dánia azt az elképzelést támogatja, hogy csökkenteni kell az Európára nehezedő migrációs nyomást, miközben ügyelni kell arra, hogy a valódi menekültek minél gyorsabban és hatékonyabban segítséget kapjanak „a környező területeken”. Koppenhága azt akarja elérni, hogy a bevándorlók inkább ne nyújtsanak be menedékkérelmet Dániában. Szorgalmazza továbbá, hogy fokozzák az EU külső határainak védelmét, tegyék hatékonyabbá a menedékkérők kitoloncolását, és erősítsék meg az EU-n kívüli országok bevándorlási hatóságait.

Tavaly 2716 ember kért menedéket Dániában, számuk 2008 óta nem volt ilyen alacsony. A migrációs válság csúcsán, 2015-ben több mint 21 ezer menekült adott be kérelmet a dán hatóságokhoz, nyolcszor annyian, mint a szomszédos Svédországban. Mette Frederiksen kormányfő 2017-ben – akkor még a dán Szociáldemokrata Párt vezetőjeként – olyan tervet vázolt fel, amely szerint a nem nyugati bevándorlókat afrikai migránstáborokba küldenék vissza.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szaúdi Arábia például?

Mindenesetre ez előrelépés a fafejű német migrációpolitikához képest. Kirajzolódik amit Orbán kezdettől fogva mond: helyben kell segíteni az afrikaiakat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés