L. Simon: Az egyetem vezetői maguk előtt tolják élő pajzsként a diákokat

2020. szeptember 10. 8:47
Az országgyűlési képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában foglalta össze a kormány álláspontját az SZFE körüli botrányról – írta meg a Színház Online.

Ez egy politikai vita“ – kezdte L. Simon, és hozzátette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és tanárai is tisztában voltak azzal, hogy milyen problémák vannak az intézményben, sőt, számos oktató ismerte be a struktúraváltás szükségességét. „Időszerű volt a változás” – mondta. „Fogadjuk el, hogy az egyetem vezetői maguk előtt tolják élő pajzsként a diákokat” – szögezte le az országgyűlési képviselő, és szerinte ezt onnan lehet tudni, hogy tevékenyen részt vesznek a folyamatok alakításában.

Mérhetetlen felelőtlenség

L. Simon László mérhetetlen nagy felelőtlenségnek tartja, hogy Upor László úgy döntött, nem kezdődik meg az oktatás, noha vannak diákok, akik tanulni szeretnének. Az iskolakezdés egyébként egy héttel csúszik. A fideszes politikus emlékeztetett mindenkit, hogy ők egy szóval sem mondták az egyetem vezetésének, hogy mondjanak le, vagy a tanároknak, hogy lépjenek ki. Mindenki folytathatta volna abban az osztályban a tanulmányait, akinél azt elkezdte. Azt szeretnék, ha mielőbb folytatódna a tanítás.

Ennyi erővel azt is meg lehetne szavaztatni a diákokkal, hogy ki legyen a felsőoktatásért felelős államtitkár

Az állam, a fenntartó és a kormányzat joga eldönteni, hogy kik ülhetnek a kuratóriumban – foglalta össze L. Simon, és példának azt hozta, hogy tulajdonképpen azt is meg lehetne szavaztatni a diákokkal, hogy ki legyen a felsőoktatásért felelős államtitkár. Szerinte olyan nincs, hogy az egyetem határozza meg, ki legyen a tulajdonosa. L. Simon László felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem vezetői nem mentek el a rektori konferenciára, illetve a hallgatói önkormányzatok ülésén sem vett részt az SZFE HÖK vezetője. „Milyen vitakultúra az, hogy odaállunk az ajtóba, azt mondjuk, hogy be nem engedünk senkit, tárgyalni nem tárgyalunk senkivel, miközben a másikat vádoljuk meg azzal, hogy nem akar tárgyalni, és megzsaroljuk a kormányt, hogy hívja vissza a kuratóriumot?! Ez nonszensz.

Továbbá szó esett az Állami Számvevőszék jelentéséről is, de L. Simon határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy az ÁSZ megrendelésre gyártotta volna az összegzést az SZFE-ről. Az éveket átfogó jelentés alapján az egyetem régóta szabálytalanul gazdálkodik, L. Simon szerint pedig nem furcsa, hogy pont most vizsgálódott az ÁSZ. „Ebben a jogi szituációban nincs értelme visszalépésről beszélni” – zárta a beszélgetést a képviselő, és hangsúlyozta, hogy átadták a tulajdonosi jogkört – írta a Színház Online.

Fotó: Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton

 

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tanárok csak a médiában mondtak le, valójában hivatalosan, papíron nem. Tehát akár el is kezdhetnék a tanítást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés