Az LMP feljelentést tesz „a gárdonyi természetkárosítás” miatt

2020. szeptember 10. 14:29
Schmuck Erzsébet szerint a Velencei-tó kizárólagosan állami tulajdonban van, közvetlen parti sávja pedig nem magánosítható.

Természetkárosítás kísérletének bűntette miatt feljelentést tesz a Velencei-tó természetes környezetének megóvásáért az LMP társelnöke, ismeretlen tettes ellen. Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Gárdony önkormányzata nemrég jóváhagyta a helyi építési szabályzat módosítását, amely lehetővé teszi a zöldterületek 30 százalékos beépítését akár 10 méternél is magasabb épületekkel. A változtatás a népszerű strandokat is érinti, de az egész tóra hatással lehet – mondta. A folyamatot ezért szerint még most kell megállítani, amíg a terület nem szenved visszafordíthatatlan károkat.

A Velencei-tó törvény erejénél fogva áll országos védelem alatt. A fürdésre nem használt része Natura 2000-es terület, egyedülálló természeti értékekkel – mutatott rá. Hozzátette: az egész tó kizárólagosan állami tulajdonban van, közvetlen parti sávja pedig nem magánosítható.

A helyi építési szabályzat módosítása viszont szembemegy ezekkel az előírásokkal. A vízparti telek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a tó ökológiai állapotát, tönkre teheti élővilágát – jelentette ki. Schmuck Erzsébet ezért a módosítás visszavonására kéri az önkormányzatot. Emellett az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodást szorgalmaz a párt a nádasok és a természetes partszakaszok védelméért.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés