Vidnyánszky, a „keresztény értelmiségiek” és a „harmincas évek”

2020. szeptember 8. 15:54

Szilvay Gergely
Mandiner
2020-ban a harmincas évekkel előhozakodni súlyos aránytévesztés.

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. Gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő” – nyilatkozta valahol Vidnyánszky Attila.

„Nem gondoljuk, hogy Vidnyánszky Attilának e szavai antiszemita tartalmúak lennének. Valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták” – írta válaszul tizenegy „keresztény értelmiségi” professzor (nem a színházi világból), akik Karsai barátai, akiről megjegyzik, hogy amúgy zsidó származású.

Írtak még sok mást is, de én ennél a mondatnál ragadnék le egy kicsit most.

Ha ugyanis volt pozitív fejleménye az előző tíz-tizenöt évnek a magyar közbeszédben, akkor az többek közt az volt, hogy

alábbhagyott és visszaszorult a kilencvenes években még divatos zsidózás és antiszemitázás,

pro és kontra egyaránt. Az új generációk már nem fogékonyak erre az egész kérdéskörre, s ha szóba kerül, csak néznek boci szemekkel, hogy ez miért is érdekes. 

Persze a középkorú és idősebb generációknál ez nem feltétlen igaz. Mindenesetre a tizenegy levélíró megjegyzi, hogy Karsai és Vidnyánszky vitája régóta tart. Ezek szerint viszont az is világos a számukra, hogy Vidnyánszky nem zsidózott, mikor a fent idézett kijelentést tette.

Ami viszont számomra a legfurább, hogy Vidnyánszky kijelentéseiről nekik automatikusan a harmincas évek jutnak eszükbe. Pedig 2020-at írunk, a harmincas évek 80-90 éve voltak. Vajon az aláíróknak még 2120-ban is a huszadik század harmincas évei jutnának eszükbe, ha egy közszereplő egy másikra azt mondaná, hogy nem érti a nemzet és a nemzeti érzés mibenlétét?

Pláne, hogy a harmincas évek után másfél évtizeddel kialakult egy négy évtizedig tartó kommunista diktatúra Magyarországon.

A kommunista rezsim közelebb van hozzánk időben, és mélyebb nyomokat hagyott,

többek közt az SZFE körüli csatározások és az egész kultúrharc egyik fontos gyökere a kommunizmus és a nemzeti-keresztény gondolat akkori üldözése. 

A baloldal mind a kommunizmus alatt, mind utána előszeretettel nyilvánította az általa nem kedvelt gondolatvilágot könnyen és megfontolás nélkül fasisztának, nácinak, és jutott, jut ma is eszébe róla a „harmincas évek”. 

Így azonban talán érthető, hogy egy jobboldalinak meg a fasisztázás és a harmincas évek emlegetése kapcsán az ötvenes évek jut eszébe, esetleg hirtelen elkezdi osztogatni a kommunista jelzőt. 

2020-ban a harmincas évekkel előhozakodni súlyos aránytévesztés és megbélyegzés. Kábé olyan, mint amikor Sándor Erzsi minősíti az egész, belterjes fővárosi művészvilágon kívül eső univerzumot potenciálisan antiszemitának. 

A zsidózást teljes joggal ítéljük el, de egy világnézeti-szakmai vitát erre a vonalra terelni manipuláció és a párbeszéd ellehetetlenítése. Egyfajta bunkósbot.
 

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Méltóztassál pontosan olvasni Vidnyánszkyt: senki sem óhajt "kiiktatni". Ha akarsz, persze, viaskodj a magad teremtette fantomokkal. De Vidnyánszkyt hagyd ki belőle.

Nem így van. Vidnyánszky mindig korrekt volt és azt mondta, elférnek és létezhetnek egymás mellett. Az ellenzéki mindenki meg ezt sem képes elviselni.

A lemondott tanárok nem is mondtak le. Csak mondták, de hivatalosan nem tették meg.

Mindig korrekt és udvarias volt. Az ellenzék viszont állandóan leszolja, személyeskedő vele.
Jobb lesz, ha a ballib kiköltözik az egyetemről. Az ő ötletük, de tetszik:-)

Nem is gondoltam, hogy ennyi értelmiségi van nálatok, keresztényeknél, az a kevés, aki még lemaradt a hűségesküről gyorsan tegye meg, mert csak portások lesztek, vagy súgók.

Nem is gondoltam, hogy ennyi értelmiségi van nálatok, keresztényeknél, az a kevés, aki még lemaradt a hűségesküről gyorsan tegye meg, mert csak portások lesztek, vagy súgók.

Bátyám, beszéljen tisztelettel a fiatalokkal is. Mint tudjuk, a kor nem érdem, csak állapot.
Egyébként nem értünk egyet és nem is fogunk.

Oszt hogy próbálja kiiktatni Vidnyánszki a libsibolsi, nem orbánista elemeket?
Úgy, hogy fizeti a bérüket, azért, mert végig viszik az osztályokat?
Úgy, hogy felemeli az egyetem költségvetését?
Jó hülyének lenni?

Alapítani kell saját művészképzőt, a Zsfe-től meg el kel vonni a forrásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés