Megújult a budapesti Egyetemi templom

2020. szeptember 7. 17:19
Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap szentmise keretében.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak „poros múlt”, hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is. Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta „szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket”. Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy „másik pusztító időszak, a kommunizmus” bukása után részben megújulhatott a templom.

A templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti

„Három évtizede hittük, hogy a változás a kereszténységnek is nagy erőt ad”, ma már látjuk azt is, mekkora küzdelem a kereszténység megőrzése.

Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni – tette hozzá Soltész Miklós.

Erdő Péter szentbeszédében a „magyar Czestochowának” nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort. Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti.

Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária „vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték. Vissza tudja hozni a hitet olyan társadalmakba, ahol az igazság, a szeretet és a Krisztusba vetett bizalom kiszáradt az emberek szívében” – fogalmazott.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára. A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A munkálatok során megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát, restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert.

A templomot és a mellette lévő kolostort a pálosok építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el. 1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a – pálos kolostorban létesített – Központi Papnevelő Intézet közös temploma.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az első bérmálkozó Gyurcsány Ferenc volt?
A DK vezérek is követik?

Nagyon kedves emlék számomra az ott eltöltött egy szolgálati év. Impozáns, monumentális mint épület, s mint lelki-spirituális központ is fontos.

Kedvenc templomom. Végre megnyitott.
Ma van a búcsúja, Kisboldogasszony ünnepe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés