Telefonon tájékoztatta Lavrovot a szerb elnök washingtoni vizitjéről

2020. szeptember 6. 18:04
Telefonon tájékoztatta washingtoni tárgyalásairól Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Aleksandar Vucic szerb elnök.

Telefonon tájékoztatta washingtoni tárgyalásairól Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Aleksandar Vucic szerb elnök – közölte vasárnap a moszkvai diplomáciai tárca. A külügyminisztérium szerint Lavrov hangsúlyozta a „Koszovó ügyében történt óraegyeztetés kontextusában”, hogy Oroszország álláspontja változatlan, miszerint a tartós rendezést az ENSZ BT 1244-es határozata alapján kell keresni. A telefonbeszélgetésről készült szerb tájékoztatás azt emelte ki, hogy a felek közötti viszony „őszintén baráti”, valamint, hogy Belgrád és Moszkva folytatja közös projektjeit és támogatni fogja egymást a nemzetközi porondon. Vucic „történelmi jelentőségűnek” minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő szerbiai látogatását. Korábban a Fehér Ház közölte, hogy a szerb és a koszovói fél Washingtonban megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezéséről. Vucicot és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnököt az aláírási szertartást megelőzően röviden fogadta Donald Trump amerikai elnök.

A szerb sajtó kiemelte, hogy Belgrád és Pristina egyezségéből kimaradt az egymás kölcsönös elismeréséről és a nemzeti kisebbségek kölcsönös védelméről rendelkező cikkely. A washingtoni találkozót követően bírálatot váltott ki szerb vezetők részéről, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon egy fotót és rosszul elsült megjegyzést fűzött ahhoz a felvételhez, amely Vucicot az íróasztala mögött helyet foglaló Trumppal szemben ülve ábrázolta.

„Ha önt meghívták a FH-ba és úgy állították be az ön székét, mintha kihallgatáson lenne, üljön úgy, mint a kettes számú fotón” – írta Zaharova, akinek a protokollkép alá az Elemi ösztön című amerikai filmnek azt a pillanatát ábrázolja, amikor a nyomozók előtt rövid szoknyában ülő Sharon Stone épp arra készül, hogy megcserélje a keresztbe vetett lábát. Vucic a szóvivő bejegyzését „primitvizmusnak” minősítette és más szerb politikusok is rosszallásukat hallatták az ügyben. Zaharova később elnézést kért és azt írta, hogy a posztját félreértelmezték. Magyarázata szerint az amerikaiak arroganciáját kívánta elutasítani, akik rendszeresen protokolltrükkökkel próbálnak meg olyan látszatot kelteni, mintha kivételezettek lennének.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés