Borrell: A szudáni békemegállapodás mérföldkő a demokratikus és gazdasági átmenet szempontjából

2020. augusztus 31. 19:51
Az Európai Unió elkötelezett a szudáni átmenet támogatása mellett – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

A Szudánt átmenetileg irányító civil-katonai „szuverén tanács”, és öt kulcsfontosságú lázadócsoport között létrejött békemegállapodás fontos mérföldkő a demokratikus folyamat és a gazdasági átmenet szempontjából, valamint megnyitja az utat az ország tartós békéjének megteremtése felé – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell nyilatkozatában aláhúzta, csakis jóhiszeműen és az együttműködés szellemében, a dél-szudáni vezetés közvetítésével létrejött megállapodás felelhet meg a szudáni nép igényeinek és elvárásainak. Kijelentette: az unió felszólít minden politikai szereplőt, hogy csatlakozzon a békés erőfeszítésekhez a jobb élet, a béke, és a stabilitás reményében. „Itt az ideje, hogy minden helyi érintett félretegye az ellentéteket, és az ország, valamint a szudániak érdekében cselekedjen” – fogalmazott.

Az Európai Unió elkötelezett a szudáni átmenet támogatása mellett

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. Hétfőn békemegállapodást írt alá a szudáni átmeneti kormány öt kulcsfontosságú lázadócsoporttal a szomszédos Dél-Szudán fővárosában, Jubában. Az egyezség politikai képviseletet, hatásköröket, gazdasági és földjogokat biztosít a lázadóknak, a fegyvereseik beolvasztásával az ország biztonsági erőnek sorába. Lehetőséget kapnak ezáltal a menekültek is a visszatérésre otthonaikba.

A darfúri konfliktus 2003-ban kezdődött afrikai etnikai csoportok lázadásával, akik hátrányos megkülönböztetéssel vádolták a főként arab etnikumúakból álló szudáni kormányt. A kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást, súlyos atrocitásokat követve el.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés