Jogállamisági záradékot sürgetnek az Európai Parlament frakcióinak vezetői

2020. augusztus 26. 18:51
Azt szeretnék, ha a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltétele lenne a jogállamiságot védő mechanizmus bevezetése.

Jogállamisági záradékot sürgettek szerdán az Európai Parlament frakcióinak vezetői a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként. „Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában” – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament (EP) négy frakciójának elnöke.

Számon akarják kérni a tagországokon a jogállamiság megsértését

A szerdán Twitteren közzétett levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dan Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa) és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a bizottság elnökének és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét.

„A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett, mivel nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból” – hangsúlyozták a néppárti frakció Twitter-oldalán közzétett levélben.

Hozzátették: a jogállamiságot védelmező uniós eszközök eddig nem bizonyultak elégségesnek. Álláspontunk szerint az Európai Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhesse a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

Az EU-csúcs eredményei

A politikusok mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a július 17-21. között tartott EU-csúcson (amelyen elfogadták a keretköltségvetést) az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelentősen gyengítette mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát.

Hangsúlyozták, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban. Közölték, hogy minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra – húzták alá az Európai Parlament frakcióinak vezetői.

(MTI)

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai BLM létrehozásának parancsa kimaradt.
F.szolás lesz, fiúk, lányok.
Manfred Weber, Iratxe Garcia Pérez, Dan Ciolos, és Ska Keller,
P. Box - Az árulók kapuja
Dalszöveg
Kísértenek már gyerekkoromtól kezdve
jönnek az utcán, otthon, az ágyban fekve
titkos társaságba, rejtélyes szervezetbe
A rossz ellen, a jóért azonnal lépjek be

Egy pillanat, amíg kínlódtam, nem sok
Az első lépés örökre felavatott
Az ajtó csak befelé nyílik
Egy percre megálltam
Elmosolyodtam az árulók kapujában

Mindenki nem lehet hős 2x
Ez vár rád

Beléptem az első homályos terembe
Egy fekete párduc ugrott az ölembe
Nevemen szólított, s nem voltam megijedve
A kiscicád vagyok, suttogta lihegve

Különös zene szólt egy barna szobából
Láttam, ahogy a körben egy aranyszobor táncol
Páncélfejű szörnyek csíkos pizsamában
Csodálkozva álltam az árulók kapujában

Mindenki nem lehet hős 3x
Ez vár Rád

Most érkeztem, és már is mindenki ismer
Egyértelmű világ, csakis egyet tisztel
A falon nincs zászló , csillag sem feszület
A talált tárgyak között sem lehet becsület

Nő boldog a nővel, fiú az anyjával
Nem törődik senki a világ bajával
Megnyugodtam végre, magamra találtam
Mosolyogva állok az árulók kapujában

Mindenki nem lehet hős 3x
Ez vár Rád

Mindenki nem lehet hős 6x
Ez vár Rád

Mindenki nem lehet hős
Ez vár Ránk

Teljes jogi nonszensz, hogy a források kifizetését tudományosan nem is definiált, homályos fogalmakhoz kössék. és kettős mércét alkalmazzanak.
Akármi történhet, ha a brüsszeli megmondó emberek esze járása ugyanúgy működik, , mint az állatvásári kupecé:
"HA AKAROM VEMHES, HA AKAROM NEM VEMHES." Olyanra mondják, ki most igy, majd ugy beszél, mint az állatvásári kupec, ki szamarát egyszer vemhesnek, másszor nem vemhesnek állitá.

Teljes jogi nonszensz, hogy a források kifizetését tudományosan nem is definiált, homályos fogalmakhoz kössék. és kettős mércét alkalmazzanak.
Akármi történhet, ha a brüsszeli megmondó emberek esze járása ugyanúgy működik, , mint az állatvásári kupecé:
"HA AKAROM VEMHES, HA AKAROM NEM VEMHES." Olyanra mondják, ki most igy, majd ugy beszél, mint az állatvásári kupec, ki szamarát egyszer vemhesnek, másszor nem vemhesnek állitá.

Például: ahány zsidót megvernek a németeknél, annyival kevesebb pénzt nekik!

A költségvetést az EP leszavazta.

eddig konkretan meg csak a buzulast mondtak

jogallam ott van ahol az allam betartja a sajat torvenyeit.
az otvenes evekben a hatalom kovetkezmenyek nelkul sertette meg a fennallo hatalyos torvenyeket, sot az alkotmanyt is, ezert nem volt jogallam.
peldaul itelet sot vademeles nelkul orizetben tartani evekig embereket, kepviseloi mentelmi jog nyilt figyelmen kivul hagyasaval fogattak le kepviseloket, vagy epp az alkotmany altal garantalt vallasszabadsag ellenere zaklattak, ellehetetlenitettek a hivoket.
gyanusitottakat bantalmaztak, olykor kinoztak - ez is jogellenes volt.

ha jogallam lett volna, akkor a helyi pap bemehetett volna az AVHra feljelentest tenni hogy a helyi parttitkar serti a vallasszabadsag alkotmanyos jogat.

szoval a jogallam addig van mig az allam a fennallo torvenyeket betartja.

nalunk betartja. megvaltoztatja ha ugy diktalja a szukseg, de torvenyesen es szabalyosan. ez lehet nem elegans, de attol meg jogallam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés