Köves Slomó: Elfogadhatatlan baloldali jelöltállítás Szerencsen

2020. augusztus 25. 14:02
Sajnos nem kétséges, hogy a Jobbik nem változott meg – fogalmazott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a Magyar Hírlapnak.

Elvárható lenne, hogy a magyar közélet határozott távolságot tartson a széthullóban lévő Jobbik maradványaitól és annak szellemétől. Raffay Ernő, a Jobbik korábbi ideo­lógusának kitüntetése sem ebbe az irányba mutat – mondta a Magyar Hírlapnak az Egységes Magyarországi Izrae­lita Hitközség vezető rabbija.

Köves Slomó azt mondta: „Lehetséges, hogy sokak számára az antiszemitizmus elleni kiállás csak egy önigazoló, üres politikai gesztus. Számomra, hitét megvalló zsidó számára a mindennapi lét kérdése, hogy az antiszemitizmussal szembeni konszenzus végleges kiüresítése ne hozza magával az antiszemita nézetek általános elfogadtatását”. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját annak kapcsán kereste meg a lap, hogy az október 11-i szerencsi időközi választáson a baloldali összefogás által indított Bíró László korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon.

A megnyilvánulásaiért a botrány kirobbanása után bocsánatot kérő jobbikos politikus Budapestet Judapestnek, az izraeli turistákat „tetűcsúszdásoknak” nevezte. A baloldali pártok mindezek dacára kitartanak Bíró mellett, akit azonban a balliberális holdudvarból is többen, például a volt MSZP-s Szanyi Tibor, Somogyi Zoltán elemző vagy Setét Jenő roma aktivista is elítélt.

Köves Slomó szerint nem meglepő, hogy egy olyan párt jelöltje, amely a rasszizmus, cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjával jött létre, antiszemita bejegyzéseket tesz közzé. „Bár az elmúlt pár évben igyekeztek az ilyen jellegű nyilvános kijelentéseket elhagyni, sajnos nem kétséges, hogy a Jobbik nem változott meg. A Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatásokból azt látjuk, hogy a Jobbik szavazótáborának több mint hatvan százaléka vall ma is antiszemita nézeteket. Elkeserítő, ahogy az ellenzéki pártok – a korábban vallott erkölcsi normákat zárójelbe téve – a szóban forgó jelölt indításával akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Általánosan elvárható lenne, hogy a magyar közélet határozott távolságot tartson a széthullóban lévő Jobbik maradványaitól és annak szellemétől. Bizonyos, hogy Raffay Ernő, a Jobbik korábbi ideológusának kitüntetése sem ebbe az irányba mutat” – fogalmazott a vezető rabbi.

A Mazsihisz közleményben leszögezte: a zsidó hitközségi szövetség bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. „Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható. Minden pártpolitikai különbségtétel nélkül ítéljük el mindkét közéleti szereplő antiszemita megnyilvánulásait. Nincs kettős mérce”.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Slomó!

Nagy tisztelődként hagy kérjelek meg arra, hogy az érintett, a Bírót támogató koalíciós pártok vezetőit külön-külön nyílt levélben ítéld el és kérd fel őket támogatásuk visszavonására. Köszönöm.

"Sajnos nem kétséges, hogy a Jobbik nem változott meg..."
Félrebeszélsz Fideszzsidó. Annyira megváltozott, hogy pont az ellenkezőjét mondja, mint amiért megalakult s rájuk szavaztam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés