Akkor megválogatja a partnereket…
Kölcsönös az együttműködés. Az élelmiszergyártás bizalmi kérdés, a mi vállalkozásunkat is a vevők tudják sikeressé tenni. Ha nekik jól megy, akkor nekünk is, és igazából nem is mi, hanem maga a termék szelektál. Volt olyan megkeresésem, hogy ezer forintért készítsem a sütőkolbász kilóját. Megkérdeztem: jó, és miből? Természetesen visszautasítottam, mert annyiból nem lehet minőségi kolbászt előállítani. Csak azok vásárolnak tőlünk, akik a minőséget tartják szem előtt. Folyamatosan keressük azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek ugyanolyan elhivatottak a minőség iránt, mint mi. Sokan furcsán néztek rám, amiért apróhús helyett tőkehúsból és valódi fűszerekből készítek sütőkolbászt, ez ritka manapság. A nagy gyártók inkább aromákat használnak. Ezekkel az a baj, hogy nem feltétlenül természetesek. Én viszont magam töröm a köményt és a borsot. Csak fűszerezek és töltök – ez a szállóigém.
Egy ilyen manufaktúra esetében a személyes kapcsolatok a legfontosabbak?
Mivel kisüzemről van szó, a személyesség fontos szerepet játszik az üzletben. A partnereink eljöhetnek az üzembe megnézni a gyártást. Ezt elengedhetetlennek tartom ahhoz, hogy átlátható, megbízható legyek. Fontos, hogy lássák, az Ozsvárt-féle kolbász előállításának minden fázisa mögött én állok. Volt rá példa, hogy elmentem a nagykerbe megnézni a húst, és visszaadtam, mert rossz minőségű volt: fagyasztottból volt visszaengedve. Sajnos vannak, akik ezt megengedik maguknak.
Igyekszik felvenni a versenyt más gyártókkal?
Senkivel. Van egy mennyiségi limit, amelyet gyártani tudok. Ez addig működhet jól, amíg képes vagyok minden egyes fázist felügyelni. A receptúrákat nem akarom kiadni. Lehetne ebből a kolbászból is több tonnát készíteni, de akkor valami elveszne.
„Csak azok vásárolnak tőlünk, akik a minőséget tartják szem előtt”
Hogyan jutott be a köztudatba az Ozsvárt kolbász?
Még nem jutott be. A családtagok kérték, hogy keverjek be valami sütőkolbászt magunknak, mert sehol nem tudnak normálisat enni. Egy véletlennek köszönhetően Rauf Tamás gasztroblogger megkóstolta, és alkalmasnak találta arra, hogy sok helyre eljusson a híre. Ezután költöztünk Karmacsra, ahol kialakítottam az üzemet. Nagyon furcsa, hogy ennyire működik az újragondolt sütőkolbász. Márpedig ez volt
a lényeg: újra kellett gondolni mindent. Fontos volt az is, hogy a tányéron jól nézzen ki, ne folyjon belőle a zsír. Egyébként halból is gyártok kolbászt, egy új termék pedig bárányhúsból készül majd.