Románia: Összeolvadt Dan Barna és Dacian Cioloș pártja

2020. augusztus 15. 19:10
A jobbközép USR és a centrista PLUS eddig is választási szövetségben volt egymással.

Összeolvadt Romániában az internetnemzedék két rendszerkritikus, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető pártja, a magát jobbközép alakulatként meghatározó, Dan Barna vezette Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a centrista, Dacian Cioloș volt miniszterelnök által alapított Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS).

Az egymással eddig is választási szövetségben lévő két alakulat szombaton előbb külön-külön online kongresszuson fogadta el a fúzióról szóló határozatot, majd közös országos értekezleten választotta meg ideiglenes vezetését. Az immár egybeolvadt párt USR néven fog működni. A pártfúzió törvényszéki bejegyzését követő tisztújításig Barna és Cioloș társelnöki minőségben vezetik az összeolvadt pártot.

A négy éve alakult és a 2016-os parlamenti választásokon a mandátumok 9 százalékát megszerző USR-ben a küldöttek 76, a tavaly bejegyzett PLUS-ban a küldöttek 83 százaléka támogatta szombaton az egyesülést. Az USR-PLUS a régi, „leszerepelt" politikai pártok jobbközép alternatívájaként tünteti fel magát, és a korábbi szociáldemokrata kormányok ellen tüntetéseket szervező korrupcióellenes civil mozgalmak híveinek támogatására számít.

A régi pártoknak 30 évük volt arra, hogy bebizonyítsák, mire képesek. Most a mi nemzedékünkön a sor eldönteni: hogyan nézzen ki ez az ország" – írta a pártfúzióról szóló bejegyzésében Dan Barna. Az IMAS közvélemény-kutató intézet júliusban mérte először együtt az USR és a PLUS által létrehozott választási szövetséget. Az USR-PLUS 17,2 százaléka egy százalékponttal elmaradt a két
párt júniusban külön-külön mert bizalmi indexének összegétől.

Az USR és a PLUS tavaly döntötte el, hogy mind az európai parlamenti (EP), elnök-, önkormányzati és parlamenti választáson közös jelöltekkel indul. A tavalyi EP-választásokon a szavazatok 22 százalékát szerezte meg. A novemberi romániai elnökválasztáson Dan Barna volt az USR-PLUS államfőjelöltje, aki az első fordulóban a voksok 15 százalékát kapta.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati választásokat, év végén – vagy jövő év elején – parlamenti választásokat tartanak.

(MTI)


 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A momentum majd megy kampányolni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés