„Takarodj!”, „Szabadok vagyunk” – üzente Lukasenkának az MTZ traktorgyár több ezer munkása

2020. augusztus 14. 19:16
Sztrájkolnak.

A minszki traktor-, illetve autógyár több száz dolgozója sztrájkolt pénteken az Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott tisztaságú újraválasztása elleni tüntetések erőszakos elnyomása miatt.

A munkások és az alkalmazottak a Minszki Traktorgyár (MTZ) és a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyár udvarán gyűltek össze - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Az MTZ több ezer dolgozója ezután a városközpont felé indult. Azután döntöttek így, hogy a gyárba érkező Raman Haloucsenka kormányfő nem volt hajlandó tárgyalni velük. A menethez más tüntetők is csatlakoztak a helyiek tapsa mellett. A fogaskerékgyárhoz érkezve csatlakozásra szólították fel az ottani munkásokat. A menet a Függetlenség sugárút felé tartott. A menet előtt a közlekedésrendészet járműve haladt, rendfenntartókat a menet körül nem lehetett látni.

„Nem birkák, nem csőcselék, nem aljanép vagyunk, hanem az MTZ munkásai. Nem húszan vagyunk, hanem tizenhatezren”

 – ez állt a munkások kezében lévő transzparensen. „Takarodj!” „Szabadok vagyunk” – skandálták a dolgozók, üzenetüket Aljakszandr Lukasenkának címezve.

Előzőleg a gyár udvarán a dolgozók összeállították követeléseik listáját, amelyen egyebek mellett az elnök lemondása és új elnökválasztás kiírása szerepelt. Aljakszandr Lukasenka, akinek a gazdasági és politikai rendszere nagyban merített a szovjet kommunizmus örökségéből, elnöksége 26 éve alatt a munkásokra és a földművesekre támaszkodott.

Az elnök szinte nemzeti jelképpé emelte a fehérorosz traktorokat. Az MTZ munkabeszüntetése súlyos csapást jelent az államfőre az AFP francia hírügynökség kommentárja szerint. Hasonló megmozdulások több más fehérorosz városban voltak az ellenzéki médiának a közösségi portálokon megjelenő tudósításai szerint.

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor majd John Deert gyártanak.
Többet kevesebben kevesebbért.

Szegények, nem tudják, hogy ha az elnök bukik, s jönnek a nyugati traktorok, akkor az MTZ gyár bezár, s a melósok mennek a levesbe........

Hol van diktatúra Európában Belaruszon kívül?

Alighanem ez a lényeg.
Amíg Putyin tolta bele a pénzt Belaruszba, addig minden rendben ment. Most viszont változóban a felállás.

Így van.

Derék minszkieknek elég lenbe átkukkantani a haráron túlra Ukrajnába.
Vagy visszaemlékezni az 1990-1994 közötti idökre (tudom, sokan ennél fiatalabbak...).

Azon a tájon volt már példa a külső pénz hatalmára például 1917-ben:
A nemzetközi pénzmosást a bolsevik ügynök, Jevgenyíja Szumenszon számlatulajdonos, rendőrségi vizsgálat alkalmával beismerte. Unokatestvére, aki Stockholmon és Kopenhágán keresztül töltötte fel a pénzmosó számláját Jakob Fürsztenberg Ganyeckíj volt, a jövőbeni szovjet pénzügyminiszter.

Ment a pénz másra is:
Egy vöröskeresztes nővér eskü alatt tett nyilatkozatából tudjuk, hogy a fronton 1917. április végén jólöltözött férfiak jelentek meg (akiknek kinézését részletesen ismertette), akik háborúellenes és németbarát plakátokat osztogattak azoknak, akik 10 rubelért hajlandók voltak azokkal demonstrálni. Ez szembe ment az Ideiglenes Kormány azon törekvésével, hogy eleget tegyen a Nyugati Szövetségesek kegyetlen nyomásának a forradalom előtt megígért tavaszi offenzíva megindítására. Ne felejtsük: az első világháború közepe táján járunk.

El lett qrva a privatizáció.

Vagy egy másikat valahol a nagyvilágban, ahol drágább a munkaerő vagy magasabbak az adók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés