Minszkben rátámadtak a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira

2020. augusztus 12. 7:03
Civil, feketeruhás emberek egy csoportja.

Az esetről a hírportál számolt be. Azt írták, feketeruhás férfiak egy csoportja közelítette meg az újságírókat, akiktől akkreditációjukat követelték. Amikor bemutatták a nyakba akasztható igazolványukat az egyik feketeruhás letépte a dokumentumot az újságíró nyakáról. Egy másik mozdulattal pedig kiragadta a kamerát az operatőr kezéből, és megpróbálta összetörni. Az operatőrt megütötték, és ütéseket mértek kamerájára is.

A BBC orosz szolgálata mindhárom újságírójának a fehérorosz belügyminisztérium adta ki a helyi működési engedélyt, az újságírók emellett sajtó feliratú mellényt viseltek. A fehérorosz fővárosban orosz és lengyel újságírókat is értek „nehezen magyarázható hatósági intézkedések”. Fehéroroszországban vasárnap tartottak elnökválasztást, ahol az exit poll eredmények ismertetése után tiltakozások és összecsapások kezdődtek. Az ellenzék szerint a 26 éve hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka, aki a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, elcsalta a választást.

A megmozdulások hétfőn és kedden is folytatódtak. Az összecsapásokban legkevesebb egy ember meghalt, és több százan megsérültek. Sajtójelentések szerint mintegy háromezer embert őrizetbe vettek. A fehérorosz állami választási bizottság előzetes eredményei szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 10,9 százalékot szerzett az elnökválasztáson.

(MTI)

Fotó: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a választási eredmények ellen 2020. augusztus 10-én, egy nappal a fehéroroszországi elnökválasztás után. A választási bizottság tájékoztatása szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 80,08 százalékával elsöprő győzelmet aratott fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt ellen, aki a voksok 10,9 százalékát szerezte meg. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé. Az ellenzék Cihanouszkaját tartja a választás győztesének. Cihanouszkaja jelenleg Litvániában tartózkodik. MTI/EPA/Jauhen Jercsak

 

 

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te legalább megnevettettél......

A BBC tudósítói felőlem fel is fordulhatnak. Rohadék hazug tetűfészek lett az is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés