Miért kerülnek speciális iskolába a gyerekek Szlovákiában?

2020. augusztus 12. 16:30
Albert Sándor
Felvidék Ma
Az EU már több alkalommal figyelmeztette Szlovákiát (is) az iskolai szegregációra.

„Az EU már több alkalommal figyelmeztette Szlovákiát (is) az iskolai szegregációra. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a többségtől való elkülönítés nem segíti, hanem éppen ellenkezőleg, megnehezíti a gyerekek felzárkóztatását és társadalmi beilleszkedését – ezért a szelekciót meg kell szüntetni – ez az egyik dolog, amivel foglalkozni kellene.

Szlovákiában valóban magas  a roma gyerekek aránya a speciális iskolákban. A téma kutatásával foglalkozó szakemberek ennek egyik okát abban látják, hogy ezek a gyerekek nyelvi hátrányokkal érkeznek az iskolába, ami elsősorban hiányos szókincset jelent.

De ez nem a szlovák nyelv tudásának hiányát jelenti, hanem a tanítási nyelv nem megfelelő ismeretét. Magyar iskolában a hiányos magyar nyelvet, szlovák iskolában a hiányos szlovák nyelvet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Manapság, amikor egy okostelefon segítségével minden, de tényleg MINDEN információhoz hozzá lehet jutni, egész egyszerűen nem hiszem el, hogy a képességbeli különbségek a nem megfelelő tanítás miatt van. Aki manapság tanulni akar, annak hozzáférhető az információ végtelen tárháza. Tudomásul kell venni, hogy az emberek közt elképesztő szellemi képességbeli különbségek vannak. A gyerekek közt is.

A magyar gyerekek sem azért lesznek iskolaérettek 6 éves korukra, mert valamiféle titkos klubba járnak, ahova cigányoknak tilos a belépés. Ennyivel jobbak az agytekervényeik, és ennyivel jobb a családi környezet.

Szlovákia - tudomásom szerint - képes kezelni a cigány problémát.
Csendben vannak, nem vergődnek, örülnek, hogy élnek.
Nekünk is ezt kell követni, az emberjogi bíróság - ami Sorosék seggdugacsa - szegregációs ítéleteiből pedig ki kell lépnünk.

Magyarország: 110 ezer zsidó származású állampolgár.
Szlovákia: 2 ezer zsidó származású állampolgár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés